Članak

Njemačka: Aplikacija za praćenje u borbi protiv korona virusa

Njemačka ministrica pravde Christine Lambrecht izjavila je u utorak da se aplikacije za praćenje kao mjera protiv širenja zaraze korona virusom mogu koristiti u Njemačkoj samo na dobrovoljnoj osnovi.

(Patria) – Njemačka ministrica pravde Christine Lambrecht izjavila je u utorak da se aplikacije za praćenje kao mjera protiv širenja zaraze korona virusom mogu koristiti u Njemačkoj samo na dobrovoljnoj osnovi, jer su ljudi iznimno sumnjičavi u pogledu digitalnog nadzora.

Ona je konstatirala da bi takva mjera inače bila protuzakonita, te da bi se mogla koristiti samo ako dokazano može prekinuti lanac infekcije i ako je oni koji imaju aplikaciju na svojim mobilnim telefonima – pristanu upotrijebiti.

Njemačka ima u planu lansirati aplikaciju za mobilne telefone koja bi pomogla da se lociraju slučajevi zaraze korona virusom, kao što to je to prvi uspješno uradio zvanični Singapur.

U Njemačkoj je već postignut široki politički konsenzus koji smatra da ovakav potez ne bi predstavljao narušavanje privatnosti, piše Reuters.

#Svijet