Članak

I Zakon o šumama RS naći će se pred Ustavnim sudom BiH

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas razmatranjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama. 

(Patria) - Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas razmatranjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama. 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da predložene izmjene i dopune Zakona o šumama imaju za cilj preciznije definisanje imovine javnog preduzeća "Šume Srpske", definisanje načina čuvanja šumskih drvnih sortimenata oduzetih u inspekcijskom nadzoru i proširenje mogućih poslovnih i organizacionih oblika izvođača radova u šumarstvu.

Na dnevnom redu su i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom i o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine.

Inače, za poslaničku grupu "Zajedno za BiH“ sporne su predložene izmjene i dopune Zakona o šumama RS.

Poslanik Senad Bratić (SDA) smatra da RS ovim zakonom pokušava da postane titular državne imovine, što je protivno Ustavu BiH, čijim odredbama je utvrđen pravni kontinuitet države BiH u toj oblasti.

Podsjetio da je 2012. Ustavni sud BiH, odlučujući po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića, ocijenio da je sporan Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS, jer se radi o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja ove imovine i da cjelokupan zakon ne može ostati na pravnoj snazi.

Predložene izmjene i dopune Zakona o šumama imaju za cilj preciznije definisanje imovine javnog preduzeća, načina čuvanja šumskih drvnih sortimenata oduzetih u inspekcijskom nadzoru i proširenje mogućih poslovnih i organizacionih oblika izvođača radova u šumarstvu.

Zakon bi, ukoliko se usvoji, mogao završiti na Ustavnom sudu BiH.

 

#BiH