Članak

Neslaganja u koaliciji: Gantz se usprotivio nastavku aneksije Zapadne obale dok traje pandemija

Netanyahuov koalicioni partner Benny Gantz nagovijestio je u ponedjeljak da će se usprotiviti nastavku realizacije plana anektiranja okupiranih dijelova Zapadne obale.

(Patria) – Glavni koalicioni partner izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, Benny Gantz, nagovijestio je u ponedjeljak da će se usprotiviti nastavku realizacije plana anektiranja okupiranih dijelova Zapadne obale na kojima Palestinci žele formirati državu.

Istovremeno, Netanyahu je zakonodavcima iz redova njegove desničarske stranke Likud kazao da naredni koraci aneksije palestinskih teritorija o kojima im predstoji debata u srijedu – ne ovise o Gantzovoj podršci, aludirajući na to da će neophodna podrška stići od ultraortodoksnih i desničarskih stranaka.

Reuters piše da bi spor između Netanyahua i Gantza mogao odgoditi debatu kabineta o aneksiji za koju se planiralo da započne već 1. jula.

Gantz je navodno izjavio da 'sve što nije vezano za korona virus, može čekati', procjenjujući da će zdravstvena kriza trajati još 18 mjeseci.

Netanyahu je potvrdio da namjerava proširiti suverenitet Izraela na jevrejska naselja i Jordansku dolinu kao što je to prikazano u planu koji je u januaru najavio američki predsjednik Donald Trump, dajući na taj način svoju podršku teritorijalnom širenju Izraela čime bi kontrolisao 30% Zapadne obale.

U protekle dvije sedmice sve su glasniji odjeci protivljenja međunarodne zajednice aneksiji, uključujući UN, evropske zemlje i arapske države koje osuđuju prisvajanje zemlje koju su izraelske snage zauzele u ratu 1967. godine.

Visoka dužnosnica za ljudska prava pri UN-u, Michelle Bachellet, apelirala je na Izrael u ponedjeljak da odustane od plana: 'Aneksija je nelegalna. Tačka.'

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Bachelet za predrasudu, navodeći u izjavi da nije začuđujuće da je ona komentirala 'prije donošenja bilo kakve odluke'.

Trumpov prijedlog koji su odbacili palestinski lideri, također pretpostavlja stvaranje palestinske države, pod strogim uvjetima.

 

#Svijet