Članak

Jusufović o stanju u TK: Dok neki idu na kupanje i slavlja, bolesni se bore za svaki dah

U Tuzlanskom kantonu je trenutno pozitivnih 398 osoba, a do sada je zabilježeno 17 smrtnih slučajeva. 

TUZLA, (Patria) - Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona upozorio je građane da je koronavirus prisutan i da se moraju pridržavati mjera prevencije koje su na snazi.

Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić kazala je da je 0,08 posto populacije u TK inficirano koronavirusom. 

"Mi, jednostavno, moramo naučiti živjeti s virusom. Kapacitet Zavoda za mikrobiologiju UKC-a Tuzla je 300 testova dnevno. Testiranje se obavlja po prioritetima, a ne po željama", kazala je Čolić.

Vahid Jusufović, direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla istakao je kako su građani previše opustili, a da je virusi naročito opasan za osobe koje imaju komorbiditete.

"Ukoliko bi deset dana, kao jučer, imali 49 pozitivnih osoba, to bismo teško izdržali, ali bismo se izborili i sa tim. Naši uposlenici su na izmaku snaga, neki su odustali od korištenja godišnjih odmora što je protuzakonito, ali, jednostavno, moramo prevenirati eventualne infekcije. S prestankom stanja prirodne nesreće, Krizni štab TK može izdati samo preporuke, ali ne i naredbe. Moramo poštovati preporuke, preventivno djelovati jer epidemiološka situacija nije dobra. I dok neki idu u kupaćim gaćama na kupališta, mi se borimo sa virusom. Svi koji ne vjeruju u to neka obuku odijela i neka dođu sa mnom u prostorije Infektivne klinike. Tamo leži mladić, vozač kamiona, kao od brda odvaljen, a sada se bori svakodnevno za jedan dah. Borimo se za njegov život i živote naših građana i te činjenice moramo biti svi svjesni", kazao je prof.dr Jusufović.

U Tuzlanskom kantonu je trenutno pozitivnih 398 osoba, a do sada je zabilježeno 17 smrtnih slučajeva. 

#BiH