Članak

Slučaj Kylie Moore-Gilbert: Odobrena zatvorska posjeta australijskog ambasadora

Kylie Moore-Gilbert koja služi desetogodišnju zatvorsku kaznu u Iranu, bit će omogućeno da se u nedjelju sretne sa ambasadorom Australije u Iranu.

(Patria) – Profesorici britansko australijskog porijekla Kylie Moore-Gilbert koja služi desetogodišnju zatvorsku kaznu u Iranu, bit će omogućeno da se u nedjelju sretne sa ambasadorom Australije u Iranu.

Nakon pisanja britanskog lista Guardian o pogoršanju zdravstvenog stanja dr. Moore-Gilbert koja je prebačena u zloglasni zatvor Qarchak, iranska državna novinska agencija Mizan napisala je da je zatvorenica 'odličnog zdravlja'. U istom članku također stoji da će se 'po sudskom nalogu, ova osoba osuđena zbog špijunaže, susresti sa australijskim ambasadorom u nedjelju'.

Ova novinska agencija također je demantirala izvještaje koji potiču od izvora Guardiana i novinske agencije Aktivisti za ljudska prava u zatvoru Qarchak, o pokušajima samoubistva u ovom zloglasnom zatvoru.  

Glasnogovornik australijskog odjela za vanjske poslove potvrdio je da će ambasador Lyndall Sachs uskoro posjetiti Moore-Gilbert.

On je također rekao da je ambasador posjetio Moore-Gilbert u zatvoru Evin te da je njen slučaj jedan od 'najvećih prioriteta australijske vlade'.

Podsjetimo, akademik Kylie Moore-Gilbert služi desetogodišnju zatvorsku kaznu nakon što je uhapšena na teheranskom aerodromu u septembru 2018. godine na temelju navoda o špijunaži.

Suđenje se odvijalo iza zatvorenih vrata, a javnosti nikada nije prezentiran bilo kakav dokaz o špijunaži. Kylie je negirala optužbe, dok ih je australijska vlada odbacila kao neutemeljene i politički motivirane.

Kylie Moore-Gilbert, predavač Islamskih studija na Univerzitetu u Melburnu, uhapšena je nakon što je učestvovala na akademskoj konferenciji u Qomu na koju je bila pozvana da govori. Iranskim Čuvarima revolucije prijavili su je kolege delegati na konferenciji i sagovornik koga je intervjuisala za vlastito akademsko istraživanje.

Zabrinutost za Moore-Gilbert porasla je nakon što je iznenada iz zatvora Evin u Teheranu prebačena u ozloglašeni ženski zatvor Qarchak, koji SAD drže odgovornim za 'vansudska ubistva, mučenja i druga kršenja ljudskih prava'.

Grupa njenih prijatelja i kolega ove sedmice su inicirali peticiju, zahtijevajući da se njen slučaj vodi aktivnije i javno. Oni su do sada vodili tihu diplomatiju jer im je savjetovano da je to najbolji način da zagovaraju njeno oslobađanje a da pritom ne naprave veću štetu.

- Šutjeli smo gotovo dvije godine nastojeći da pratimo strategiju za koju nam je rečeno da će je zaštititi, objasnili su za Guardian njeni prijatelji. 'Međutim, dokazi pokazuju da ova strategija nije imala učinak. Kylie je osuđena, njena žalba je odbijena, navodno je premlaćivana, drogirana, odbijeni su njeni zahtjevi za konzularni pristup i da pozove porodicu, a sada je prebačena u Qarchak, najgori iranski zatvor za žene koji ima historiju vansudskih ubistava i mučenja', objašnjava grupa njenih prijatelja i kolega.

Oni se nadaju da će ovim izlaskom u javnost 'potaći australijsku vladu da ispuni svoja obećanja, da zahtijeva da se njena situacija odmah poboljša, i da se što prije vrati kući'.

#Svijet