Članak

Uhapšenim policajcima pritvor do 12. septembra, a još nema odluke o žalbi

U praksi se to primjenjuje za pritvorenike osumnjičene za teška krivična djela, terorizam, ubistva.

(Patria) - Policajcima uhapšenim u akciji "DAR 1" određen je pritvor koji ističe 12. septembra, a odbrane još uvijek čekaju odgovor po žalbi i za pritvor i za odluku o zabrani komuniciranja sa porodicom.

Čini se da do isteka pritvora neće ni stići odgovor na žalbu. No, to je već postala uobičajena praksa Suda da bez pravosnažne odluke ljudi borave u pritvoru.

Posebno je sporna zabrana komunikacije osumnjičenih s porodicom, odnosno trećim licima. U praksi se to primjenjuje za pritvorenike osumnjičene za teška krivična djela, terorizam, ubistva. 

O kršenju ovih ljudskih prava postoji i presuda Ustavnog suda BiH u slučaju Amira Zukića kada je Ustavni sud BiH utvrdio povredu prava na porodičan život iz člana II/3.f) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 8. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Tada je Ustavni sud ukinuo Rješenje Općinskog suda u Sarajevu broj 65 0 K 595527 17 Kv 13 od 17. marta 2017. godine i Rješenje Općinskog suda u Sarajevu broj 65 0 K 595527 16 Kpp od 9. marta 2017. godine u dijelu koji se odnosi na posjete porodice (supruge i djece) apelantu za vrijeme trajanja mjere pritvora.

Također, istim rješenjem apelantu je zabranjeno korištenje telefona u pritvorskoj jedinici Kazneno-popravnog zavoda Zenica za vrijeme trajanja mjere pritvora iz člana 146. stav 1. tačka b) ZKPFBiH ili do druge odluke suda. Stavom III istog rješenja izričito je Predmet broj: AP-1332/17 15 Odluka o dopustivosti i meritumu navedeno da se „ove zabrane (...) ne odnose na kontakt sa braniocima, te pritvorenik ima pravo slobodne i neometane veze s braniocima“.

Advokati odbarne sigurno će se pozvati na ovu presudu Ustavnog suda, ali vrijeme prolazi, a porodice nemaju kontakt s uhapšenim policajcima.
Inače, porodicama je onemogućena i posjeta zbog epidemiološke situacije, pa se otvoreno postavlja pitanje zbog čega je ovakav pristup policajcima. Advokati nisu i ne mogu govoriti o težini krivičnih djela, ali Patria nezvanično saznaje da se neki među uhapšenima terete za mito u vidu kolača, soka i slično.

#BiH