Članak

Uvažena žalba advokata, sud ponovo odlučuje o pritvoru saobraćajnih policajaca

Javnost bi trebala znati koja se krivična djela stavljaju na teret uhapšenim policajcima kao i ima li odgovornosti nadređenih lica.

SARAJEVO, (Patria) - Žalba advokata policajaca uhapšenih u akciji „Dar 1“ kojima je određen pritvor 14. avgusta je uvažena te je odluka o određivanju pritvora vraćena na ponovno odlučivanje, potvrđeno je za Novinsku agenciju Patria. 

Inače, pritvor je određen nakon ročišta koje je bilo zatvoreno za javnost, a do danas je ostalo nepoznato šta se tačno policajcima stavlja na teret. Poznato je da nije riječ o organiziranoj grupi, ali je Općinski sud Sarajevo odredio jednomjesečni pritvor na prijedlog Tužilaštva KS. 

Kako je navedeno iz Uprave policije MUP KS nakon hapšenja 18 policajaca pripadnika Jedinice za saobraćaj iskazuju spremnost i odlučnost da se obračunaju sa svim pojedincima koji na bilo koji način narušavaju ugled policije Kantona Sarajevo, te iste pozove na odgovornost u skladu sa zakonom.        

Policijski komesar Nusret Selimović samo dan nakon određivanja pritvora policajcima u intervjuu za Klix kazao je kako je ovo najveća akcija „čišćenja vlastitih redova u jednoj policijskoj agenciji“. 

„U novijoj historiji BiH, koliko je meni poznato, nikada nije provedena planski i organizovana akcija na ovakav način i pogotovo to nije rezultiralo lišenjem slobode ovolikog broja pripadnika jedne agencije za provođenje zakona“, kazao je Selimović. 

Javnost bi trebala znati koja se krivična djela stavljaju na teret uhapšenim policajcima kao i ima li odgovornosti nadređenih lica. Jer, prema informacijama koje su objavljene ovaj slučaj je trebao biti ranije procesuiran. Da li to znači da je prvi čovjek Uprave policije MUP KS znao za ovakve ili slične slučajeve ali da nije reagirao s obzriom da je najavio i slične aktivnosti.

#BiH