Članak

Centralna Amerika: Uz pomoć američkih službi uhapšeno više od 700 članova kriminalnih grupa

El Salvador, Gvatemala i Honduras podigle su optužnice protiv više od 700 članova prekograničnih kriminalnih organizacija...

(Patria) – Zemlje Centralne Amerike El Salvador, Gvatemala i Honduras podigle su optužnice protiv više od 700 članova prekograničnih kriminalnih organizacija, uključujući ulične bande MS-13 i 18. ulični gang, uz pomoć SAD, saopćeno je u petak iz američkog Odjela za pravdu.

- Američki Odjel za pravdu i naši partneri za sprovedbu zakona u Centralnoj Americi posvećeni su saradnji na lociranju i hapšenju članova bandi i njihovih pomoćnika uključenih u transnacionalni kriminal, izjavio je američki javni tužilac William Barr.

Brojne optužnice rezultat su sedmodnevne koordinirane akcije u okviru inicijative Operacija regionalni štit (ORS) koju predvodi Odjel za pravdu s ciljem borbe protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, u kojoj su sarađivale vlasti El Salvadora, Gvatemale, Hondurasa, Meksika i SAD.

Borba protiv ovakvih kriminalnih grupa i mreža bila je jedan od vrhovnih prioriteta američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Tužioci u El Salvadoru su ove sedmice optužili 1.152 člana organiziranih grupa u toj zemlji, dok je državna policija uhapsila 572 osobe zbog sumnji za umiješanost u terorizam, ubistva, iznude, kidnapovanje, pranje novca, trgovinu ljudima i dr.

Istovremeno u Gvatemali je izvršeno 80 naloga za pretres, pri čemu je uhapšeno 40 osoba – članova grupa MS-13 i 18. ulični gang. U operaciji su zaplijenjeni narkotici i vatreno oružje, a podignute su optužnice za iznudu, nelegalno udruživanje, zavjeru za izvršenje ubistva i dr.

Ova zajednička operacija u Hondurasu je rezultirala hapšenjem više od 75 članova istih kriminalnih grupa, ali i 5 policajaca, kao i izvršenjem više od 10 naloga za pretres, prenosi Reuters.

 

#Svijet