Članak

Hoće li Bajden imenovati Engela za specijalnog izaslanika za Balkan

Prije nekoliko sedmica Engel je otvoreno naveo kako je spreman razmotriti pozicije u okviru nove administracije

(Patria) - Bivši kongresmen Eliot Engel idealna je osoba za specijalnog izaslanika američkog predsjednika za Balkan, piše Balkan Insider, sugerirajući novoj američkog administraciji da razmotri kandidaturu ovog utjecajnog bivšeg američkog senatora, prenosi agencija Patria. 

-    Čak je i Trampova administracija smatrala da je potrebno imati specijalne izaslanike, pa je tu bio Metju Palmer, a za pregovore Srbije i Kosova imenovan je Ričard Grenel. Bajdenova administracija ne smije ići korak nazad, već naprijed. Engel je idealna osoba za tu poziciju – navodi autor teksta Akri Cipa. 

Utjecajni američki političar koji je godinama bio na čelu Vanjskopolitičkog odbora američkog Kongresa, ove je godine završio svoj mandat koji je obilježila predanost američkom utjecaju na Balkanu, posebno na pitanju Kosova, ali i Bosne i Hercegovine. Posljednje saslušanje u američkom Kongresu na kojem se otvoreno govorilo o novoj inicijativi predsjednika Džoa Bajdena na Zapadnom Balkanu upravo je organizirao i vodio Engel, koji izuzetno dobro poznaje situaciju. 

Prije nekoliko sedmica Engel je otvoreno naveo kako je spreman razmotriti pozicije u okviru nove administracije, a pominjale su se ambasadorske pozicije. Međutim, kako navodi Balkan Insider, najbolja pozicija za Engela je specijalni izaslanik. To bi, kako navodi autor, teksta stvorilo i određeni balans između politike Evropske unije prema regiji, posebno Kosovu. 

-    Borelj i Lajčak, ključni ljudi EU dolaze iz država koje ne priznaju nezavisnost Kosova. Stoga je potrebno da Engel, odnosno administracija Bajdena, izbalansira novi transatlanski pristup – navedeno je.

#Svijet