Članak

CIKOTIĆ ŠUTI Do kada će Galić i Hoffmann raditi za interese Hrvatske, a protiv BiH?

Mediji su o tome više puta pisali. 

Piše: A.Čorbo-Zećo


Može li iko u ovoj državi Zorana Galića, direktora Granične policije i njegovog savjetnika Svevlada Hoffmanna natjerati da rade u interesu države Bosne i Hercegovine, koja ih obilato plaća?
U radnjama ih svojim nečinjenjem podržavaju i Bošnjaci i Srbi u GP, posebno Fahrudin Halač, generalni inspektor, koji je na poziciju zamjenika direktora Granične policije BiH imenovan Odlukom Vijeća ministara BiH od 4. maja 2018. godine.

Galić i Hoffmann sada pomažu Hrvatskoj da sakrije novu bruku, koju su na graničnog prostoru doživjeli i europarlamentarci.

Podsjećamo, hrvatske vlasti od subote su na udaru žestokih kritika zbog međunarodnog skandala koji su izazvali pripadnici MUP-a u blizini granice s BiH, kada su jurili, zaustavili i maltretirali četiri poslanika Parlamenta EU i nekoliko novinara.

Savjetnik direktora GP BiH Hoffmann pomažući kolegama u Hrvatskoj rekao je da je italijanska novinarka Paola L., koja je pratila posjetu poslanika EU Hrvatskoj, učestvovala u pokušaju organiziranja ilegalnog prelaska migranata preko granice iz pravca Bosne i Hercegovine te da je patrola GP BiH zatekla novinarku 30. januara na bh. strani granice kod mjesta Bosanska Bojna.

Rekao je i da je policija vratila migrante u prihvatni centar u Velikoj Kladuši i da je istraga u toku „pa nije isključeno podnošenje kaznene ili prekršajne prijave protiv talijanske novinarke“.

Ovo nije prvi slučaj da Hoffmann istupa u zaštitu Hrvatske, hrvatskih vlasti i policije, braneći čak i brutalne postupke policije susjedne države, poput surovog premlaćivanja migranata. 

Mediji su o tome više puta pisali. 

Interesantna je šutnja Selme Cikotića, ministra sigurnosti BiH koji se ne oglašava po ovom pitanju.

Za to vrijeme kako napisa i SB poslušnici oba HDZ-a (i hrvatskog i bosanskohercegovačkog) rade u interesu susjedne, a na štetu vlastite države. 
 

#BiH