Članak

Poziv na poštivanje mjera, u KS preminule tri osobe

U isto vrijeme, 213 osoba je oporavljeno od zaraznog oboljenja Covid-19.

(Patria) - Nakon analize 1.119 uzoraka, prikupljenih u periodu od 23. do 25. februara ove godine, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 346 novozaraženih osoba koronavirusom.

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripadaju 162 zaražene osobe, odnosno 46,8 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U isto vrijeme, 213 osoba je oporavljeno od zaraznog oboljenja Covid-19.

U izolatorijima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (144) i Općoj bolnici (127) hospitalizirana je 271 osoba, od kojih devet koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju, a na neinvazivnoj ventilaciji (NIV) ih je 7, dok je na kisiku pod pritiskom (HF oksigenacija) 12.

Sa ovog bolničkog liječenja otpušteno je 14 osoba. Nažalost, preminule su tri osobe.

Inače, u Kantonu Sarajevo trenutno je kod 1.827 osoba ustanovljen COVID-19, a 1.976 ih je u samoizolaciji. Od 29.963 građana Kantona Sarajevo, koji su do sada prebolovali COVID, nažalost, 502 ih je preminulo.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo naglašavaju da s obzirom na porast broja zaraženih, pozivaju stanovništvo na maksimalno poštivanje mjera koje su na snazi.

Posebno ističu važnost higijene ruku, higijene usta uz obavezno prekrivanje usta prilikom kašljanja i kihanja, ostajanja kući ukoliko se ne osjećate dobro i fizičkog distanciranja uz izbjegavanje zatvorenih prostora i bliskih kontakta. I dalje podsjećaju da se sve preporuke i smjernice za ponašanje u vrijeme pandemije mogu naći na web stranici http://www.zzjzks.ba

#BiH