Članak

IZBOR BOGIĆEVIĆA Do 15. marta sjednica GV, Četvorka ima sigurnih 16 vijećnika

Kada je riječ o dva dogradonačelnicima NIP i Naša stranka dat će po jednog kandidata.

SARAJEVO, (Patria) - Nakon što je Centralna izborna komisija BiH danas utvrdila 28 mandata gradskih vijećnika iz četiri gradske općine (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad), preostala su dva dana za podnošenje žalbi. Na sjednici CIK-a jednoglasno su usvojene odluke o utvrđenim mandatima bez rasprave.

U Gradsko vijeće ušlo je 12 Bošnjaka, šest Hrvata, šest Srba i 4 Ostalih. 

Rok za sazivanje konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća je 14 dana od dana utvrđivanja mandata, a očekuje se da se neće čekati posljednji dan roka, te da bi taj proces zajedno sa izborom gradonačelnika i dogradonačelnika mogao biti završen najdalje do polovine marta. 

Jedini poznati kandidat za gradonačelnika je Bogić Bogićević koji je prijedlog SDP BiH, a oko kojeg postoji opšta saglasnost partnera u Četvorci. Od 28 vijećnika Četvorka ima 16 vijećnika. Pridružit će im se i Platforma za progres te jedan samostalni vijećnik. U GV je ušlo najviše vijećnika Naroda i pravde (7), zatim Naše stranke (5), SDP BiH (3), NBL (1), Platforma za progres (1), SDA (3), DF (1), BOSS (1), USD (1), Savez za Stari Grad (1), samostalni vijećnici (4).

Sva četiri samostalna vijećnika više nisu u strankama ili klubovima stranaka ispred kojih su osvojili mandate. Takav slučaj je sa Jasminom Skorupanom koji je s liste LDS-a ušao u OV Stari Grad. Zanimljivo je da je Skorupan dobio jedno mjesto iz kvote Srba u GV Sarajeva, a na kandidatskoj listi bio je sa vijećnicima SDP BiH iz Starog Grada. Kako je Patriji potvrđeno, Skorupan nije zvanično član SDP BiH, pa samim tim ne može se računati u kvoti SDP BiH u Gradskom vijeću. Lajla Ćosović je mandat u OV Centar osvojila s liste SDA, a prije nekoliko dana sa još dvoje kolega je istupila iz kluba te stranke, te će djelovati kao samostalni vijećnik. U Novom Sarajevu s liste NIP-a ušao je Srđan Srdić koji više nije u toj stranci, a u Novom Gradu Enisa Spahić je osvojila mandat s liste Naše stranke iz koje je naknadno istupila. Ona je podržala većinu predvođenu SDA u Novom Gradu, a zauzvrat je dobila mjesto u GV. 

U svakom slučaju bit će zanimljivo pratiti dalji razvoj situacije u općinskim vijećima, pa i GV odnosno da li će se nastaviti osipanja stranaka i mijenjanje dresova.

Kada je riječ o dva dogradonačelnicima NIP i Naša stranka dat će po jednog kandidata. Za sada je poznato da je jedan od kandidata Haris Bašić iz NIP-a, a ta stranka je dobila i mjesto predsjedavajućeg Gradskog vijeća. Iako još nema zvanične potvrde to bi mogao biti Jasmin Ademović.

#BiH