Članak

Društvo novinara BiH traži istragu o slučaju Ahmetašević

Traže reakciju.

SARAJEVO, (Patria) - Upravni odbor Društva novinara BiH oštro osuđuje hapšenje novinarke i aktivistice Nidžare Ahmetašević.

"Smatramo posebno nedopustivim  ponašanje i komentare koje su joj prilikom hapšenja uputili policijski službenici u Sarajevu.
Upravni odbor Društva novinara BiH smatra da MUP Kantona Sarajevo treba postupati u skladu sa zakonom ukoliko je u ovom slučaju učinjen neki prekršaj, ali i ističe da se ovakav odnos prema bilo kojem novinaru ili uopće građanima od strane policijskih službenika, nikako ne može tolerisati  i opravdati", rečeno je u saopćenju.

Traže od nadležnih pravosudnih i policijskih institucija da što hitnije provedu istragu, da preispitaju opravdanost lišavanja slobode novinarke Ahmetašević te neprimjereno ponašanje policijskih službenika u ovom slučaju.

"Društvo  novinara BiH još jednom podsjeća na Smjernice za policiju u ophođenju s medijima Misije OSCE-a BiH, u kojem se jasno naglašava da novinari imaju pravo da fotografišu, snimaju prave bilješke, promatraju, rade intervjue i/ili prave izvještaje a da pri tome ne moraju tražiti dozvolu od  vlasti ili policije", rečeno je u saopcenju.
                                                                                         

#BiH