Članak

Ekocid u Grudama, fekalije iz livade odvedene u ponor Matice

Projekat sanacje počeo je 2019-te, nastaviće se ove godine.

SARAJEVO, (Patria) - Građani Gruda obratili su se medijima kako bi ukazali na problem fekalija koje teku grudskim poljem i prijete ekološkom katastrofom. Višegodišnji problem je prema njihovom svjedočenju riješen na bizaran način jer su fekalije samo kanalom dovedene do ponora rijeke Matice. Jedan od građana javno je upitao:

„Sa kojim je sve tokovima vezana rijeka Matica i ko se sve truje fekalijama iz Gruda? Koliko ljudi treba da oboli prije nego što reaguje inspekcija? Gdje je 215.981 KM koje su uložene u sanaciju?“

Prema ugovoru iz 2019. godine sredstva od federalnog Fonda za zaštitu okoliša trebala su biti iskorištrena za prvu fazu sanacije pročistača otpadnih voda,

- Prva faza sanacije obuhvaća izgradnju rešetke za grubo odvajanje i izgradnju novog cjevovoda od pročistača do recipijenta, rekli su 2019. godine iz komunalnog preduzeća.

Načelnik Gruda Ljubo Grizelj na detalje iz pisma se nije očitovao, no zato je pojasnio što se radilo i radi na rješavanju pitanja otpadnih voda. 

"Projekat prve faze rekonstrukcije pročišćivača otpadnih voda je završen i uspostavljena je funkcija mehaničkog pročišćavanja otpadnih voda. U Proračunu za 2021. godinu predviđena su sredstva i osigurani izvori financiranja iz županijskih i federalnih potpora kao i vlastitih sredstava u iznosu između 450 i 500 tisuća maraka za realizaciju druge faze biološkog pročišćavanja otpadnih voda. Trenutno je u pripremi natječajna dokumentacije. Važna napomena je to da da se radi o projektu koji se odnosi na jednu petinu kućanstava na području općine Grude", rekao je Grizelj.

Među građanima je pokrenuta inicijativa de se samoinicijativno uzmu uzorci vode kojom se snabdijevaju domaćinstva kako bi se provjerio njen kvalitet.

#BiH #Grude #Fekalije #Ekologija #Projekat