Članak

Babo budžet opet kroji za sebe, pranje para u Velikoj Kladuši preko udruženja

Peru se pare preko komunalnog preduzeća.

Iako je optužen za nezakonito donošenje budžeta i dodjelu sredstava Udruženju za zaštitu nezaposlenih dioničara „Agrokomerca“, ratni zločinac u fotelji načelnika Velike Kladuše Fikret Abdić i ove godine želi trošiti novac građana tamo gdje to nije neophodno. U prijedlogu budžeta istina nema više spornog udruženja, ali je Abdić predložio uvećanje potpore svim udruženjima za čak četiri puta.

- S razlogom sumnjam da će upravo iz ovog granta najveći dio sredstava opet ići udruženju koje je praktično pod kontrolom načelnika i njemu bliskih ljudi. To se može spriječiti jedino ako vijeće ima kontrolu nad načinom raspodjele i utroškom sredstava iz ovog granta, smatra vijećnik Naše stranke Zlatko Pajazetović.

Zbog toga će Pejezetović sutra tražiti usvajanje amandmana kojim će sredstva umjesto načelknik odobravati općinsko vijeće. Ovogodišnji budžet je planiran u iznosu 16.544.572 KM i u odnosu na prošlogodišnji veći je za 10%. U budžetu su povećana i izdvajanja za finansiranje političkih partija. 

- To je sramotno, posebno u ovom vremenu kada je niz općina smanjilo ili čak ukinulo izdvajanja za političke stranke. S druge strane, u grantu za projekte mladih je sramotno malih 10.000 KM. Zbog toga sam predao amandman kojim tražim da se izdvajanje za političke stranke smanji za 70.000 KM i taj novac preusmjeri u grant za projekte mladih kojeg je uputno preimenovati u grant za sufinansiranje biznis projekata mladih, a predviđena sredstva podijeliti kroz javni poziv sa jasno definisanim kriterijima za dodjelu i stručnom komisijom za odabir najboljih biznis prijedloga“, kaže Pajazetović.

U prijedlogu budžeta za ovu godinu nisu prihvačeni prijedlozi opozicije sa javnih rasprava, a koji su se odnosili na uvođenje finansiranja za nabavku vatrogasnog vozila, sportski savez, škole sa područja općine, izgradnju puta ka gradskom groblju i mezarju Drmaljevo, kastraciju i sterilizaciju pasa lutalica, izvršenje sudskih presuda koje opterećuju budžet Općine, obilježavanje 50. godišnjice NK „Mladost“ Vrnograč, te za rad Udruženja „I mi postojimo. Prema procjenama za to je potrebnon oko 800.000 maraka, što je polovina granta za komunalno preduzeće koje kako tvrde iz opozicije načelniku služi za kupovinu glasova i kriminal.

#BiH #OrganiziraniKriminal #Budžet #VelikaKladuša #FikretAbdić