Članak

Institucije nemaju evidenciju o vakcinisanim bh. građanima u Srbiji

Na pitanje da li se vrši evidencija vakcinisanih građana u Srbiji on je kazao da nemaju takvu evidenciju niti mogu pratiti stanje tih građana nakon vakcinacije.

SARAJEVO, (Patria) – Zastupnici u Skupštini KS postavili su brojna pitanja ministru zdravstva KS u vezi epidemiološke situacije i problema s kojima se suočavaju zdravstvene ustanove i građani.

Ministar je pojasnio da KS nema trenutno kapaciteta za otvaranje izolatorija, a da ne naruši sistem rada drugih javno-zdrastvenih ustanova.

“Nemamo niti ljekarskih potencija, imamo srednje medicinskog kadra ali bez iskustva za liječenje Covid bolesnika. KS i Ministarstvo zdravstva ima sve spremno za otvaranje trećeg stacionarnog izolatorija, ali nemamo ljudstva. Ja se nadam da nam neće ni trebati taj scenario”, kazao je Vranić.

Na pitanje da li se vrši evidencija vakcinisanih građana u Srbiji on je kazao da nemaju takvu evidenciju niti mogu pratiti stanje tih građana nakon vakcinacije.

“Ne vrši se jer je to urađeno po ličnom izboru. Može se samo neko sam prijaviti, ali pisanih potvrda od tih građana koji su primili vakcinu nemamo. To je veliki minus što mi ne znamo ko je vakcinisan, ko nije. Pogotovo šta će biti sa procesom revakcinacije. Ako budu imali nuspojave nakon vakcinacije oni će završiti u našim javno-zdravstvenim ustanovama. Srbija ne snosi nikakvu odgovornost i koliko sam upoznat svi su morali potpisati da pristaju na vakcinaciju i upoznati su s mogućim nuspojavama, to je praksa u svim zemljama”, kazao je Vranić.  

Dodao je da KCUS nije unio u sistem BIS nijednog uposlenika iako je vakcinisano 480 uposlenika.

ZZO KS je dovojio 500.000 KM za nabavku lijekova.

“Tačno je da se Tocilizumab nalazi na vertikalnoj listi, ali da bi se stavio na esencijalnu listu da ne bi građani plaćali trebao bi federalni ministar promijeniti indikaciju. UKC Tuzla taj lijek nabavlja iz ličnih sredstava i on se daje u specifičnim uslovima. U narodu se stvorila slika da je to sposonosni lijek, i bez naredbe ljekara ga kupuju i donose. On se daje u specifičnim slučajevima, što su nam i kolege iz Turske pojasnili. Kolege u Općoj bolnici su tako i počeli primjenjivati. ZZO je izdvojio sredstva i nabavit će te lijekove”, kazao je Vranić.

Govoreći o planu vakcinacije građana u KS, ministar je kazao da je napravljen prema planu i prioritetnim kategorijama.

“Mi smo razmišljali da se transplantirani pacijenti stave u prioritete, ali stav federalnog ministarstva je bio da se na narušava princip vakcinacije odnosno da se shema vakcinacije ne smije mijenjati”, dodao je ministar.

Premijer Edin Forto također je odgovorio na neka od zastupničkih pitanja.

“Jedini nivo vlasti koji može direktno pregovarati je Vijeće ministara BiH. Jednog dana će biti trenutak da vam kažemo broj kontakata i svega što je urađeno, sedam firmi je tražilo ovlaštenje za pregovore. Nadam se da ćemo uskoro imati priliku da prezentiramo sve što smo radili”, kazao je Forto.

Premijer je pojasnio da se priprema odluka kojom će se naložiti zdravstvenim ustanovama da se stimulišu oni koji su radili sa Covid pacijentima.

U ovom trenutku ministar saobraćaja Adnan Šteta razgovara sa Sindikatom i Upravom Gras-a.

#BiH