Članak

SDA šuti dok HDZ gura RTV HZHB na budžetske jasle Posavskog kantona

Posavski kanton će dobiti 6,1 posto vlasništva u RTV HZHB.

(Patria) - Skupština Posavskog kantona sutra će odlučivati o preuzimanju dijela osnivačkih prava nad RTV Herceg Bosne. Odluka je teška 600.000 maraka podrške iz budžeta, a još teža za predstavnike SDA kao partnera HDZ u vlasti ovog kantona. 

Dok Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog sabora javno prijeti ratom, SDA za sada u tišini aminuje da se novcem svih građana BiH finansira radio i televizija čije osnivanje je politički projekat HDZ-a kojim se kontinuirano radi na oživljavanju paradržavne tvorevine nastale na udruženom zločinačkom poduhvatu koji je osuđen u Hagu.

Do zastupnika SDA u Skupštini uprkos upornim pozivima nismo uspjeli doći. Našli su se u neobranom grožđu, jer je namjere HDZ-a nemoguće sakriti, a od njih se očekuje da partnerski aminuju ovakav projekat. Pojavile su se čak i informacije da opstanak SDA u kantonalnoj vladi ovisi o tome hoće li odluka proći.

-    Ne bih išao toliko daleko, ne znam od kuda te informacije. Znam da je ovo pitanje teško iz perspektive nacionalnih odnosa, ali mi smo već istakli spremnost da finansiramo i neku televiziju za koju Bošnjaci smatraju da može predstavljati ovo područje u njihovom interesu, za Patriju je rekao Đuro Topić, premijer Posavskog kantona.

Prema njegovim tvrdnjama Posavski kanton će dobiti 6,1 posto vlasništva u RTV HZHB, a kao razlog za prihvatanje osnivačkih prava ne vidi isključivo nacionalni interes Hrvata, već praktični interes kantona.

-    Bilo je razmišljanja da osnujemo Posavsku televiziju, ali se pokazalo da bi nas to skuplje koštalo, rekao je Topić.

Odluka o preuzimanju osnivačkih prava prošla je na sjednici kantonalne vlade. Ministar prometa i veza Anes Osmanović nije glasao za ovu odluku.

-    Šta će biti to trebate pitati zastupnike. Za sutra je zakazana sjednica Skupštine i koliko znam međustranački dogovori su u toku, rekao nam je Osmanović.

Unutar bošnjačkog kluba se ne razgovara, jer su odnosi između SDA i koalicije PDA i SBB odavno narušeni. HDZ je samo važno da se sutra ne posegne za zaštitom vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka. 

-    Ne vjerujem da ćemo imati kvoruma za raspravu unutar kluba Bošnjaka, jer SDA nas je toliko puta izigrala da s njima ne želimo nikakav kontakt. Jasno je da SDA šuti jer želi zaštititi svoje pozicije koje je privatizirala u ime Bošnjaka. Vidjet ćemo šta će se sutra dešavati, još uvijek se priča oko toga, rekao nam je potpredsjednik Skupštine Mujo Puzić iz koalicije PDA i SBB.

Iako premijer kantona tvrdi kako je većina stabilna informacije Patrije su drugačije. Već duže vrijeme se špekulira kako bi HDZ bio spreman prihvatiti i druge predstavnike Bošnjaka u vladi Posavskog kantona. Da li je cijena učešća u vlasti podrška radio – televiziji koja će biti pod kontrolom samo jedne politike moglo bi se pokazati već sutra.

#BiH #HDZBiH #SDA #Budžet #RTVHZHB #Finansiranje