Članak

WHO BEZ STATISTIKE Država ne zna koliko građana je vakcinisano, entiteti ne dostavljaju podatke

Iz Turske je stiglo i 30.000 kineskih vakcina kao donacija, ali još uvijek se čeka odobrenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za njihovu upotrebu. 

SARAJEVO, (Patria) – Iako se BiH već više od godinu bori sa pandemijom koronavirusa, ni do danas nema jasno uspostavljenog sistema i koordinacije između entiteta, Distrikta Brčko i Vijeća ministara BiH. Pokazalo se to i na podacima o vakcinaciji u Bosni i Hercegovini što je u nadležnosti zavoda i instituta za javno zdravlje. No iako je taj proces započeo prvo u RS u mjesecu februaru kada su vlasti u tom bh. entitetu kupili ruske vakcine Sputnik V, dok je dio zdravstvenih radnika otišao u Srbiju na vakcinaciju, a zatim i u martu u FBiH sa doniranim vakcinama iz Srbije AstraZeneca, Ministarstvo civilnih poslova BiH do danas nema podatke o provedenoj vakcinaciji.

Na pitanja koja smo uputili Ministarstvu civilnih poslova BiH o provedenoj vakcinaciji kao i da li dostavljaju podatke Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) s obzirom da nema podataka o vakcinaciji za BiH, dok su za druge zemlje regiona navedeni i ti podaci, dobili smo sljedeći odgovor:

“Statističke podatke Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji dostavlja Ministarstvo civilnih poslova, a na osnovu informacija koje dobije od nadležnih zdravstvenih vlasti entiteta i Brčko distrikta. Ministarstvo civilnih poslova do sada nije dobilo takve informacije od nadležnih zdravstvenih vlasti”, navode u odgovoru za Patriju iz MCP BiH.

Znajući da je MCP nadležno za te podatke, poražavajuća je činjenica da ne raspolažu zvaničnim podacima, kao i da entitetske vlasti odnosno nadležne institucije ne dostavljaju informacije.

Nije tajna da MCP nema podatke ni o vakcinaciji bh. državljana u susjednoj Srbiji niti su na bilo koji način bili obaviješteni o toj mogućnosti, a procjene su da se proteklih dana vakcinisalo više od 10.000 bh. građana.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić na današnjoj sjednici Skupštine KS potvrdio je da ni to Ministarstvo, a vjerovatno ni Zavod za javno zdravstvo KS nemaju podatke o broju vakcinisanih građana u Srbiji. Ne postoji čak ni jasna instrukcija da li se trebaju građani bilo kome prijaviti da su se vakcinisali.

Kako objasniti bilo kome, a da nas shvati ozbiljno u bilo kakvim pregovorima da smo država dok jedan entitet uredno nabavlja i kupuje vakcine, a drugi ovisi o donacijama i još nije uspio kupiti vakcine, a država se oslonila isključivo na Covax mehanizam čiji su prvi kontigenti  nedovoljni za bilo kakvu masovnu imunizaciju.

I dok slušamo o planovima za imunizaciju, digitalizaciji sistema mi ne znamo koliko je uopšte stanovništva vakcinisano, ko prati njihovo zdravstveno stanje, koliko građana se vakcinisalo sa kojom vakcinom što su sve podaci za bilo koje istraživanje a što bi trebali imati zavodi za javno zdravstvo.

Još uvijek nije poznat omjer podjele pristiglih vakcina iz Covax programa (23.400 Pfizer/BioNTech i 26.400 AstraZeneca) entitetima i Brčko disriktu niti kada će početi podjela. 

Iz Turske je stiglo i 30.000 kineskih vakcina kao donacija, ali još uvijek se čeka odobrenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za njihovu upotrebu. 

U BiH je od početka pandemije potvrđeno više od 6.400 smrtnih slučajeva i to bi trebao biti alarm za uzbunu vlastima na svim nivoima da se ozbiljno posvete što bržoj nabavci vakcina kako bi se izvršila imunizacija u što kraćem vremenskom razmaku da bi se postigao puni efekat.  

#BiH