Članak

Tajkuni u Mostaru više ne mogu raditi šta žele, zatvorena gradilišta uz Bunicu

Inspekcija izašla na zahtjev portala Hercegovina.info.

Iako je Hasan Pekušić, vlasnik HP Investinga tvrdio da ima sve dozvole za radove u i oko korita rijeke Bunice gradilište je inspekcija zatvorila. Pobjeda je to za sve one koji se u Mostaru bore protiv uništavanja prirodnih ljepota, ali i dokaz da su izbori ipak suzbili komoditet pojedinaca naviklih da rade šta hoće jer nije bilo gradskog vijeća.

Prijavu je inspekciji podnio portal Hercegovina.info, a nakon što su građani svojim fotografijama alarmirali javnost.

„Dana 29.3.2021. god. izvršen je inspekcijski pregled na lokalitetu Malo polje i na mjesta događaja inspektor je konstatirao sljedeće: Na zemljištu označenom kao k.č.1318/2 i k.č.1319/1 k.o. Buna izgrađen je stambeni objekt (od temelja do krova i postavljeni vanjski otvori) dim cc-a 10.0 x 9.0 m. Na istoj čestici u neposrednoj blizini započet je drugi stambeni objekt sa bazenom dim. cc-a 18.0 x 19.0 m (urađeni a.b. temelji i a.b. podna ploča). Investitori izgrađenog i započetog objekta su kupili gore navedeno zemljište i posjeduju kupoprodajni ugovor. Investitori ne posjeduju potrebito odobrenje za građenje, ali su isti podnijeli zahtjev. Zapisnički je konstatirano da se radovi obustave i gradilište je zapečaćeno, osim radova na vanjskom ograđivanju parcele“, kaže se u odgovoru Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara.

U vrijeme inspekcijskog nadzora u koritu rijeke Bunice nije bilo bagera, pa nije bilo ni izvođenja radova. Radovi su se izvodili na zaštiti vlastitog zemljišta od potkopavanja postavljanjem betonskih kocki, kaže inspekcija.

Ovaj događaj je portal Hercegovina.info okarakterisao kao „mali korak za običnog građanina, ali veliki za budućnost grada“. Pokazalo se da Pekušić koji je važio za miljenika predsjednika mostarske SDA Salema Marića, ali i bivšeg gradonačelnika Ljube Bešlića  više ne može raditi šta želi. Nova vlast je bar za sada pokazala da neće biti mjesta nelegalnoj gradnji koja je godina mučila građane Mostara.

Osim ovoga, po zahtjevu za postupanje istog portala zaustavljeni su radovi na još jednom gradilištu u Malom Polju, gdje će vlasnik također morati donijeti dozvole da bi mogao nastaviti graditi.

#BiH #Mostar #Tajkuni #Bunica #Inspekcija #Pečat #Gradnja