Članak

Zaključcima SDP BiH obavezana Vlada FBIH da ograniči marže na naftu, prehranu i higijenske proizvode

Prijedlogom drugog zaključka SDP Predstavnički dom zadužuje Vladu da hitno donese neposrednu kontrolu cijena i marži na životne i higijenske namirnice. I ovaj prijedlog dobio je podršku.

SARAJEVO, (Patria) - Nakon duge rasprave o epidemiološkoj situaciji Predstavnički dom Federalnog parlamenta donio je niz zaključaka i mjera. 

Pregled zaključaka predloženih na danšnjoj sjednici:

Prijedlog zaključka SDP kojim se ograničava marža na naftne derivate, onima koji prodaju naftne derivate poljoprivredi na 0,6 KM, a trgovcima koji prodaju derivate ostalima marža da se ograniči na 0,30 KM.

Ovaj zaključak je dobio potrebnu većinu. 

Prijedlogom drugog zaključka SDP Predstavnički dom zadužuje Vladu da hitno donese neposrednu kontrolu cijena i marži na životne i higijenske namirnice. I ovaj prijedlog dobio je podršku.

Trećim zaključkom SDP-a Predstavnički dom zadužuje Vladu FBiH da zbog poskupljenja životnih namirnica interveniše iz robnih rezervi. Ovaj zaključak nije dobio većinu. 

U četvrtom zaključku SDP, Predstavnički dom zadužuje Vladu FBiH da izradi i u proceduru uputi novi “Korona zakon”. Ni ova zaključak nije dobio podršku.

Prijedlogom pet SDP, koji je dobio podršku, predloženo je Vladi, Kriznom štabu i Ministarstvu zdravstva da ograniče cijene testova za dijagnostiku zaraze koronavirusom.

Podršku je dobio i zaključak SDP da Vlada FBiH u roku od tri dana uspostavi sistem za prijavu zainteresovanih za vakcinaciju protiv COVID-19. 

Zaključak SDP da Vlada FBiH sedmično izvještava Predstavnički dom o provođenju aktivnosti je takođe podržan. 

Klub DF-a predložio je zaključak da Vlada FBiH i Zavod za javno zdravstvo budu obavezani da transplatirani i dijalizni pacijentu budu prioritetni za vakcinaciju s obzirom da ih je svega nekoliko stotina. Zaključak je dobio većinu. 

Drugim zaključkom DF-a zadužuje se Vlada FBiH da u ad hoc tijelo uvrsti jednog člana Odbor za zdravstvo Predstavničkog doma FBiH. Zaključak nije podržan.

Trećim zaključkom DF-a obavezuje se vlada da najmanje 50 posto sredstava hitno distribuira zdravstvenim ustanovama s naznakom da ih mogu utrošiti u nabavku medikamenata ili sredstava zaštite. Zaključak je dobio potrebnu većinu. 

Klub nezavisnih zastupnika Socijaldemokrata podnio je zaključak kojim se zadužuje Vlada FBiH da iz tekućih rezervi osigura sredstva ustanovama koje se bore protiv koronavirusa. Zaključak je dobio većinu. 

Prošao je i zaključak zastupnice Amele Kuskunović da se dijaliznim pacijentima osiguraju medikamenti. 

#BiH