Članak

KRIMINAL U SC Studenti gladni, politika bez rješenja

Za nagomilani dug od 10 miliona KM neko će morati odgovarati.

Piše: Amra Vrabac

Studenti koji su smješteni u Studentskom centru izašli su jučer na proteste pred zgradu Vlade KS izražavajući nezadovoljstvo zbog uslova u kojima borave, a kap koja je prelila čašu je nedostatak hrane za njihove obroke.

Godinama su se problemi u poslovanju Studentskog centra gurali pod tepih, a studenti ispaštali. Nedostatak osnovnih uvjeta za normalan život studenata koji su daleko od svojih domova natjerao je studente na ulicu.

Neuslovne sobe bez adekvatnog grijanja, dijeljenje zajedničkih kupatila, nedostatak tople vode,  stari namještaj realnost je studenata koji borave u domovima Bjelave i Nedžarići. Ako su se te studentske sobe mogle čistiti i spremati za osobe koje su morale u karantin, onda se mogu poboljšati i za same studente.  

Možda su se godine lošeg upravljanja i stranačkog i porodičnog zapošljavanje obile o glavu Vladi Edina Forte, ali situacija sa studentima se mora riješiti.

Za nagomilani dug od 10 miliona KM neko će morati odgovarati. Vlada KS hitno mora naći osobu koja će se uhvatiti ukoštac s problemima i omogućiti studentima plaćene obroke i početi rješavati sve druge probleme.

Jedan od problema je i kašnjenje ili neplaćanje dijela obaveza drugih kantona za studente koji borave u Studentskom centru, ali to nikako ne smije biti razlog da studenti ispaštaju. Među njima će sutra biti ljekari, inženjeri, naučnici, najbolji dio našeg društva, ali vlast neće smjeti prigrabiti ni miligram njihovog uspjeha. Jer ta ih je vlast napustila u najtežim trenucima.

Kako često možemo čuti i od pojedinih političara, ali i resorne ministrice, Sarajevo treba napraviti studentskim gradom. Pritom ne znamo da li su mislili na osnivanje privatnih univerziteta ili privlačenje studenata u Sarajevo i na UNSA. Vlast mora biti senzibilna na studentski standard, a naročito u godini pandemije koja je mnogim porodicama donijela egzistencijalne probleme.

Kada bi bilo truda i volje sigurno bi i studentski centar mogao biti interesantan za projekat energetske efikasnosti i dobiti podršku stranih partnera.

Slika studenata koji ostavljaju vrećice sa doniranim krompirom Vlade KS iz robnih rezervi sramota je i ove Vlade i svih prethodnih koje su dozvolile uništavanje Studentskog centra.

I ne trebaju mediji „raspakivati“ afere unutar Vladine institucije i „šeme sa ugostiteljstvom“ već oni koji su se grčevito borili za vlast. Gospodo, imate i sliku i priliku da pokažete ko ste i šta ste. Studenti su gladni, a prebacivanje odgovornosti i stranačka prepucavanja neće ih nahraniti.

#BiH