Članak

Ljudi umiru, a Vijeće ministara BiH planira

Usvojen plan rada za 2021.

SARAJEVO, (Patria) - Vijeće ministara BiH danas je održalo 32 sjednicu na kojoj se sjetilo da u BiH vlada pandemija koronavirusa. Prema izvještaju sa sjednice koji je dostavila pres služba Vijeća ministara tri mjeseca je trebalo da državni nivo počne planirati borbu protiv koronavirusa.

Vijeće ministara BiH usvojio je Program rada za 2021. godinu, kojim se planira ubrzano provođenje neophodnih zakonodavnih, socioekonomskih i društvenih reformi prioritetno usmjerenih na rješavanje pitanja važnih za građane, odgovorno upravljanje, vladavinu prava, bezbjednost i prosperitet.

Vijeće ministara BiH je i programski opredijeljen da doprinese ubrzanju reformskih procesa, kako bi BiH mogla otpočeti pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji.

Najvažniji zadatak Vijeća ministara BiH u skladu sa Programom za 2021. godinu je da, u koordinaciji sa drugim nivoima vlasti u BiH, iznađe blagovremene i adekvatne mjere koje će sačuvati živote i zdravlje građana, a ujedno i realni sektor i radna mjesta.

Namjera Vijeća ministara BiH je da i dalje bude integracioni faktor u odnosima unutar BiH, što je pokazao u dosadašnjem mandatu jer su odnosi entitetskih i vlasti na nivou BiH značajno unaprijeđeni putem koordinacije zajedničkih politika.

Obezbjeđivanjem finansijskih sredstava od međunarodnih finansijskih institucija, Vijeće ministara BiH u saradnji sa vlastima u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine želi pokrenuti veliki investicioni ciklus u javnom sektoru koji će biti zamajac privatnom sektoru. U tom svjetlu nastaviće se dobra saradnja sa Svjetskom bankom, Međunarodnim monetarnim fondom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj, te Evropskom investicionom bankom. Ključne reformske oblasti u narednom periodu usko su vezane sa prioritetima koji su istaknuti u socioekonomskim reformama u BiH do 2022. godine, a koje su usvojili Vijeće ministara BiH i entitetske vlade.

#BiH