Članak

KOMŠIĆ, BIJEDIĆ, HADŽIKADIĆ Kako su od preliminarnih sastanaka došli i do imena stranke!?

Danima se u medijima piše o nastanku nove stranke

Piše: A. Čorbo-Zećo


Pregovori s ciljem okupljanja novog bloka probosanskih stranaka u koji bi trebali ući Demokratska fronta (DF) Željka Komšića, Platforma za progres (PZP) Mirsada Hadžikadića, te Socijaldemokrati (SD), Građanski savez (GS) i Pokret socijalne pravde i demokratije (SPD) trebali bi biti nastavljeni 5. maja, ali već u povojima ovog projekta vidljivi su nepremostivi problemi.

Danima se u medijima piše o nastanku nove stranke, čak su joj i ime dali. No, ovakva priča prvenstveno dolazi od sudionika kojima je ovo slamka spasa usljed njihovih problema u stranci.

Ujedinjenje vide kao spas, ali Mirsad Hadžikadić nije tako shvatio ove sastanke. Štaviše, ističe za Patriju da su razgovori veoma preliminarni.

„Ovakvi izvještaji nas udaljavaju od bilo kakvog dogovora“, kazao je Hadžikadić.

Ranije je predsjednik Platforme za progres, Mirsad Hadžikadić već govorio u medijima, a na osnovu njegovog poziva na zajedničko djelovanje upućenog svim građanskim snagama u Bosni i Hercegovini, održano je nekoliko sastanka različite prirode, kojima je prisustvovao određeni broj stranaka građanske orijentacije.

Na sastancima se razgovaralo o različitim mogućnostima zajedničkog djelovanja, gdje su sve stranke iznosile različite prijedloge, u skladu sa svojim viđenjem ovog pitanja i trenutnom pozicijom na političkoj sceni.

Međutim, nisu postignuti bilo kakvi dogovori o formatu tog zajedničkog djelovanja, a razgovori će se nastaviti i u narednom periodu. 

U pregovorima uz Komšića i Hadžikadića učestvuju Miro Lazović, Enver Bijedić, Muhamed Fazlagić Fazla. Inače, predsjedavajući Predsjedništva SPD-a prof. dr. Ivo Komšić bio je odsutan zbog bolesti, no očekuje se i njegov skori angažman.

Cilj ovakvih sastanaka jeste pronalaženje najboljih načina koordiniranog djelovanja, ali sudeći po dešavanjima vrlo vjerovatno da se ujedinjenje neće ni desiti.

#BiH