Članak

Skupština KS traži ostavku ili hitnu smjenu Izetbegović, pao izvještaj KCUS-a za 2019. godinu

U raspravi su iznesene brojne kritike i na odlazak ljekara sa KCUS-a, a naročito u kontekstu današnjeg odlaska 13 doktorica anesteziologa.

SARAJEVO, (Patria) – Na nastavku Skupštine KS potvrđeno je imenovanje tri ministra u Vladi KS, i to: Melike Husić-Mehmedović kao ministrice nauke, visokog obrazovanja i mladih, Naide Hota-Muminović kao ministrice za odgoj i obrazovanje i Envera Hadžiahmetovića kao ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i  zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

U raspravi su najglasniji bili zastupnici SDA koji su tražili da ministri ponovo polože zakletve, ali taj zahtjev nije dobio podršku zastupnika.

Na prijedlog dopredsjedavajuće Danijele Kristić sljedeća tačka koja je razmatrana bio je Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu za 2019. godinu koji je predstavljao Edo Hasanbegović, direktor Discipline za zdravlje djeteta KCUS-a.

Zastupnici su iznijeli niz kritika na rad KCUS-a kao i na činjenicu da generalna direktorica Sebija Izetbegović nije došla na Skupštinu KS kako bi branila izvještaj.

U raspravi su iznesene brojne kritike i na odlazak ljekara sa KCUS-a, a naročito u kontekstu današnjeg odlaska 13 doktorica anesteziologa.

Skupština KS sa 23 glasa protiv nije usvojila Izvještaj KCUS-a za 2019. godinu.

Zastupnici su usvojili i zaključak zastupnice Bilsene Šahman (SBB) koja traži od ministra zdravstva KS da formira tijelo u kojem će biti zastupnici Skupštine KS, Vlade KS i ZZO KS koji će preispitati i revidirati ugovor sa KCUS-omu roku od 15 dana. Formirano tijelo treba utvrditi nove kriterije po kojim će se KCUS finanasirati iz Budžeta KS.

Usvojeni su i zaključci Kluba NIP-a kojim se zahtijeva hitna ostavka generalne direktorice KCUS-a Izetbegović. U slučaju da ista ne postupi po ovom zaključku, zahtijeva se da Vlada FBiH i resorni ministar Vjekoslav Mandić po hitnoj proceduri pristupe razrješenju direktorice ove krovne zdravstvene institucije zbog situacije u koju je dovedena što je uzrokovano isključivo lošim menadžerisanjem.

Današnje zasjedanje Skupštine je nakon ove tačke dnevnog reda prekinuto, a javnost će o tačnom terminu njegovog nastavka biti blagovremeno obaviještena. 

#BiH