Članak

PRIJEDOR Roditelji i građani položili cvijeće za 102 djeteta, naredne godine spomen-obilježje

Dan bijelih traka obilježava se u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana, kao i u spomen na 1992. godinu.

PRIJEDOR, (Patria) - Memorijalnom šetnjom preživjelih Prijedorčana i roditelja ubijene 102 djece Prijedora obilježen je još jedan Dan bijelih traka. Sa bijelom ružom u jednoj, a slikom djece u drugoj roditelji su ostavljali svijeće na pločnik na glavnom gradskom trgu s obzirom da još uvijek nema spomen-obilježja gdje bi se mogli okupiti i položiti cvijeće. 

Prije šetnje učesnicima je pokazana lokacija s kojom su lokalne vlasti saglasne da se na njoj izgradi memorijal za 102 ubijene prijedorske djece. U toku ove godine planirano je prikupljanje neophodne dokumentacije, kao i raspisivanje međunarodnog konkursa za idejno rješenje, kako bi do idućeg Dana bijelih traka bio izgrađen memorijal.

Fikret Bačić iz Udruženja roditelja ubijene djece Prijedora kazao je danas da inicijativa za spomen-obilježje postoji od 2012. godine i da je ciljano usporavan taj proces što ukazuje i na odnos gradskih vlasti, ali da se danas počelo o tome razgovarati. 

Dan bijelih traka obilježava se u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana, kao i u spomen na 1992. godinu, kada su tadašnje srpske vlasti izdale naredbu da svi građani i građani nesrpske nacionalnosti moraju na svoje kuće staviti bijele plahte, a ukoliko izlaze iz kuća moraju nositi bijele trake oko ruke.

 

#BiH