Članak

Imenovana Komisija za vrijednosne papire, slijedi potvrđivanje u Parlamentu FBiH

Razriješeni su Hasan Ćelam i Matej Živković, a imenovani Adnan Zukić (predsjednik), te članovi Matej Živković, Predrag Mlađen, Esad Dželilović, Romeo Zelenika.

SARAJEVO, (Patria) – Predsjednik FBiH Marinko Čavara (HDZ BiH) uz saglasnost potpredsjednika Milana Dunovića (DF)i Melike Mahmutbegović (SDA) dostavio je 28. maja 2021. godine predsjedavajućim oba doma Parlamenta FBiH Mirsadu Zaimoviću i Tomislavu Martinoviću odluku o razrješenju i imenovanju članova Komisije za vrijednosne papire FBiH.

Razriješeni su Hasan Ćelam i Matej Živković, a imenovani Adnan Zukić (predsjednik), te članovi Matej Živković, Predrag Mlađen, Esad Dželilović, Romeo Zelenika.

Od novembra prošle godine Federacija nema Komisiju za vrijednosne papire. Jedan član je otišao u penziju i od tada do danas traju pokušaji da se imenuje komisija, ali bez uspjeha. Milioni privrednika i banaka su blokirani, a mnogo je poziva da se cijela situacija prevaziđe i okonča proces imenovanja. Od oktobra 2019. godine radila su samo dva člana Komisije. 

Posljednji poziv u nizu uputile su najutjecajnije ambasade u BiH i Delegacija EU u aprilu ove godine koje su upozorile vlasti na ogromne ekonomske posljedice zbog nepostojanje Komisije za vrijednosne papire. 

Predstavnički dom Parlamenta Federacije je 18. decembra dao saglasnost na predložene članove Komisije: predsjednik Komisije Esad Dželilović, njegov zamjenik Matej Živković i članovi Amir Ibrović, Adnan Zukić i Romeo Zelenika.

Međutim, od tada do danas i pored pokušaja da ovaj sastav Komisije dobije saglasnost i Doma naroda, to se nije desilo. 

Ključni problem je prigovor delegata iz reda srpskog naroda, koji su zaprijetili “potezanjem zaštite vitalnog nacionalnog interesa” jer nijednog člana nije bilo iz reda srpskog naroda.

Nakon obaranja u Domu naroda, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je 1. aprila 2021. godine objavio novi javni oglas za izbor i imenovanje članova Komisije za vrijednosne papire.

Kao što se vidi iz predloženih imena među članovima više nije Amir Ibrović koji je blizak DF-u već je umjesto njega Predrag Mlađen.  

#BiH