Članak

Čoviću smeta Izetbegović ali ne i Dodikove prijetnje

On je kazao da u BiH postoje institucije koje skoro dvije godine ne donose odluke što se mora ubrzati.

SARAJEVO, (Patria) - Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović najavio je danas niz sastanaka sa međunarodnim dužnosnicima u narednim danima. 

„Danas sam imao četiri sastanka i sa međunarodnim dužnosnicima i našim predstavnicima i nastavit ćemo to da radimo bez javnosti. Današnji razgovori su vrlo produktivni i treba ih nastaviti i u 8. mjesecu“, kazao je Čović.  

On je kazao da u BiH postoje institucije koje skoro dvije godine ne donose odluke što se mora ubrzati.

„Ovog tjedna smo trebali imati raspravu o budžetu, u vrijeme kada bismo trebali imali proračune za 2022. mi ćemo raspravljati za 2021. godinu i pitanje je kako će to završiti u spetembru. Izborni zakon koji smo već uveliko trebali privesti kraju je ostao nedovršen, morat će se završiti.  Nastojanje HDZ-a i HNS-a je da nastavimo bez obzira na iskušenja, tražiti rješenja kako da ne uđemo u ozbiljniju krizu“, kazao je Čović.

Čović je kazao da Pelješki most može samo koristiti BiH.

Kazao je i da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) u BiH došao kao prijatelj.

"Ali, bojim se da odlazi kao neko ko je značajno unazadio sve projekte u Bosni i Hercegovini svojim djelovanjem. Mislim da zadnjih godina djeluje s jedne platforme‚ neke politike koja nije politika BiH. To nema veze s posljednjom odlukom koju je nametnuo. Ja sam mu to više puta rekao. Očekujem da saradnja s gospodinom Šmita bude jako dobra, i da čim se steknu uslovi da BiH donosi zakone ide se ka zatvaranju OHR-a. Mi imamo svoju evropsku budućnost u protivnom ćemo tapkati u mjestu sa visokim predstavnicima", rekao je Čović.

Čović nije odgovorio na pitanja o bojkotu institucija od strane srpskih predstavnika, već je kazao kako ne misli da je jedna strana kriva za bilo šta. Govoreći o odluci Valentina Inzka Čović je kazao:

„Svaki zločin je zločin bez obzira ko ga je napravio bio Bošnjak, Srbin ili Hrvat bez obzira čija je žrtva i prema tome se moramo tako odnositi. Da li nam se to nekad sviđa ili ne to je nešto drugo ali to su realnosti, to je jedna razina civilizacijska o kojoj ne bismo smjeli raspravljati. Pravo o tome da li je neko napravio zločin treba riješiti u nekoj sudskoj instituciji, neovisnoj sudskoj instituciji, a ne kako ih neko danas pokušava graditi za sebe, za svoju stranku, obitelj ako hoćete. To vam se sve dešava danas u BiH. Svako onaj ko je napravio zločin, ko je prekršio zakon za to mora odgovarati. Odgovornost vremena rata je na svima onima koji su to vrijeme prošli, i ja sam to prošao sa većinom tih ljudi, ali se tog vremena moramo osloboditi. Moramo imati neovisno pravosuđe koje će završiti taj proces, moramo se okrenuti budućnosti.“, kazao je Čović. 

Dodao je da se nametanjem zakona poslala poruka da BiH ne funkcioniše.

"Ova aktivnost je samo dala dodatan motiv nekome da pokaže svoje nezadovoljstvo odnosima u BiH. Za mene je neprihvatljivo da jedan dužnosnik ili prvi čovjek jedne političke opcije u BiH kolega koji sjedi sa mnom u Domu naroda poziva da se neko smijeni u institucijama Tužiteljstva, Suda pravosudnim institucijam, obavještajnom sektoru, policijskom sektoru nedopustivo je. Ja to sebi nikad neću dopustiti bez obzira ko je u pitanju i šta je tema. Neka institucije rade svoj posao kakve god da su one. Stranke i pojedinci drže pravosudni sistem u BiH i to je porazno", kazao je Čović aludirajući na Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA. 

Ni na drugo pitanje o Dodikovim prijetnjama i najavama da će MUP RS zaustaviti hapšenje od strane SIPA-e Čović nije dao odgovor niti je ijednom riječju spomenuo Dodika. 

#BiH