Članak

KRAJEM AVGUSTA SJEDNICA NO danas nije raspravljao o ponavljanju konkursa za direktora FUP-a

Na današnjoj sjednici jednoglasno je uvojen Izvještaj o radu zamjenika direktora odnosno v.d. direktora FUP-a Ensada Kormana za drugi kvartal 2021. godine.

Piše: A. Vrabac

Nezavisni odbor Parlamenta FBiH danas nije odlučivao o konkursu za direktora Federalne uprave policije niti se izjašnjavao o preporuci Vlade FBiH o ponavljanju konkursne procedure već će to učiniti na sljedećoj sjednici krajem avgusta.

Kako je potvrđeno iz NO za Patriju, danas su se članovi samo upoznali sa materijalom koji je Vlada FBiH usvojila 8. jula kojim je obavijestila NO da nijedan kandidat sa rang liste koju je sačinio Nezavisni odbor nakon provedene konkursne procedure 2019. godine nije dobio podršku Vlade FBiH.

Na današnjoj sjednici jednoglasno je uvojen Izvještaj o radu zamjenika direktora odnosno v.d. direktora FUP-a Ensada Kormana za drugi kvartal 2021. godine.

Na listi NO prvoplasirani je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH u drugom mandatu, koji je i favorit HDZ BiH čiji su ministri jedini i glasali za njega 8. jula. Prema informacijama Patrije HDZ BiH ne želi ponavljanje konkursa već imenovanje Galića. 

Na listi je i Milan Galić, policijski komesar Zapadnohercegovačkog kantona koji je krajem marta 2021. godine ponovo imenovan na tu poziciju, Ensad Korman, zamjenik direktora FUP-a koji od juna 2019. godine obavlja dužnost direktora iako mu Vlada FBiH nikad nije odobrila isplatu uvećane plaće što je rezultiralo i sudskom tužbom, Robert Perić, načelnik Terenskog ureda Jug i glavni inspektor u GP BiH, Ljuban Frljić, načelnik jednog od sektora Uprave policije MUP SBK, Mustafa Hujdurović, inspektor u FUP-u, i Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije.

Od okončanja konkursa prošlo su više od dvije godine, a promijenjene su i neke druge okolnosti kod samih prijavljenih kandidata. Da li će NO ipak ponoviti konkursnu proceduru bit će poznato krajem avgusta.

I unutar samog NO su oprečna mišljenja o ponavljanju odnosno insistiranju da se imenuje neko sa već postojeće rang liste iako nema dovoljne podrške ni za jednog kandidata u Vladi FBiH koju čine SDA-HDZ BiH i SBB i ministar Aljoša Čampara (NIP). 

#BiH