Članak

Dodik (ne)će podnijeti ostavku, svojom retorikom pravi štetu svim Srbima u BiH

Tužilaštvo BiH već je zaprimilo nekoliko krivičnih prijava protiv osoba koje javno negiraju genocid i šire govor mržnje.

(Patria) - Spreman sam da kao član Predsjedništva BiH podnesem ostavku, ali tražim da se ne bira novi član Predsjedništva iz srpskog naroda i da na taj način pokažemo svoj stav prema ovoj situaciji, kazao je danas Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a.

Ova izjava dolazi drugi dan nakon što su na snagu stupile izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca, te drugih presuđenih zločina i kažnjava zatvorskom kaznom. Ove odredbe odnose se na sve pravosnažne presude suda u Hagu i domaćih sudova.

“Stvari moraju da se kreću na taj način da mi jasno pokažemo da je neprihvatljivo da jedan čitav narod historijski se kvalifikuje na način kako to oni žele. Vjerovatno je rješenje da se mi svi sami prijavimo svih nas milion i nešto koliko nas ima Tužilaštvu pa da vidimo šta će onda. Ja sam sebe već prijavio”, rekao je Dodik.  

Tužilaštvo BiH već je zaprimilo nekoliko krivičnih prijava protiv osoba koje javno negiraju genocid i šire govor mržnje koji je također obuhvaćen ovim izmjenama koje je nametnuo visoki predstavnik Valentin Inzko. Odlazeći visoki predstavnike je poručio da "to nije zakon protiv Srba".

"Nema kolektivne krivice. Postoji samo pojedinačna krivica a te pojedinačne počinioce identificirali su međunarodni sudovi. Ali, niko nije rekao da je srpski ili hrvatski narod loš, ali postoje pojedinačni počinioci kao Karadžić i Mladić. Oni su osuđeni ali ne i srpski narod. Ako se Srbima objasni da nema kolektivne krivice ni loših naroda, mislim da će oni prihvatiti novi Krivični zakon", kazao je za DW Inzko.

Dodik je najavio da će ponoviti svoj stav o ostavci i na sutrašnjoj sjednici Narodne skupštine RS koja će biti zatvorena za javnost, a na kojoj će biti usvojene izmjene Krivičnog zakona RS kojima će se zatvorskom kažnjavati “omalovažavanje Republike Srpske i njenih simbola, nazivanje genocidnom ili agresorskom”. 

#BiH