Članak

'Kraljica' sportova na OI Amel Tuka najveća nada BiH u medalju, Pezer posljednji nastupa

Unutar velikog broja 800-metraša koji imaju priliku doći do medalje sigurno svoju šansu može tražiti i Amel Tuka. Za to će mu svakako trebati da istrči svoje najbolje ovosezonske utrke.

SARAJEVO, (Patria) - Jedan od glavnih aduta za olimpijsku medalju Bosne i Hercegovine je bez sumnje atletičar Amel Tuka koji je u samom svjetskom vrhu discipline na 800m već šest – sedam sezona.

Danas na Olimpijskim igrama u Tokiju počinju i natjecanja u “kraljici sportova”, a na Olimpijskom stadionu Tuka će u kvalifikacijama na 800m nastupiti u subotu, od 2:50h po našem vremenu. Polufinalne utrke su na rasporedu u nedjelju od 13:25 po našem vremenu. Finale discipline na 800m je 4. kolovoza u 14:05h po našem vremenu.

Tuka kao osvajač bronce na Svjetskom prvenstvu 2015. u Pekingu i srebra 2019. godine u Dohi, te sudionik OI u Rio de Janeiru 2016. godine, iza sebe ima dosta iskustva. Na OI je prošli put bio 4. u kvalifikacijama i sigurno ima dosta motiva da ovo popravi te ostvari bolji rezultat na najznačajnijem natjecanju.

Na prethodna natjecanja je međutim odlazio sa boljim rezultatom iza sebe jer ovosezonskih 1:44.76       ga čini tek 34. 800-metrašem ove godine. Ovaj parametar je mnogo važniji od činjenice da je Tuka na Olimpijske igre otišao kao treći najbolji svjetski 800-metraš po ljestvici Svjetske atletike.

Iako na OI nema svjetskog prvaka Donovana Braziera (SAD) i olimpijskog pobjednika iz Kenije, Davida Rudishe, konkurencija na 800m je nikad šira, sa velikim brojem vrhunskih atletičara gdje će puno ovisiti od toga kako je tko tempirao formu.

Unutar velikog broja 800-metraša koji imaju priliku doći do medalje sigurno svoju šansu može tražiti i Amel Tuka. Za to će mu svakako trebati da istrči svoje najbolje ovosezonske utrke.

Posljednji nastup od naših olimpijaca će imati bacač kugle Mesud Pezer kojeg očekuju kvalifikacije na Olimpijskom stadionu u četvrtak od 12:15h po našem vremenu, a finale je na rasporedu 5. 8. od 04:05h po našem vremenu.

#BiH