Članak

DODIK I OPOZICIJA JEDNO Inckov zakon najveći je problem za političare, zato se kriju iza naroda

Od kako je Incko nametnuo zakon Milorad Dodik još ni jednom nije negirao genocid u Srebrenici

Piše: A. Čorbo-Zećo


Od kako je Incko nametnuo zakon Milorad Dodik još ni jednom nije negirao genocid u Srebrenici, primijetio je to parlamentarac Dragan Mektić (SDS), ali i svi drugi u BiH.

Otupjela je Dodikova oštrica iako je najavljivao 'velike' stvari, odgovornost za tešku situaciju najprije će se fakturisati opoziciji koja je stala uz Dodika i tako zaboravila sav kriminal i korupciju SNSD-a o kojoj godinama pričaju.

Na jednom sastanku Mirko Šarović, Branislav Borenović, Nedeljko Čubrilović prihvatili su matricu od kojih ih je godinama ranije zaboljela glava i kada je sablja visokog predstavnika 'odsijecala' glave SDS-ovcima.

Čini se nije im bilo dosta, pa su nastavili promovirati fašističku politiku. Jer kako drugačije objasniti svijetu da bojkotuju rad u institucijama isključivo jer vam je neko zabranio da negirate genocid!

Nacizam je oduvijek bio blizak fašizmu i često se poredio sa njim, djelomično i zbog vojno-političke alijanse između nekadašnje fašističke Italije i nacističke Njemačke prije i tokom Drugog svjetskog rata. 

Sada možemo to usporediti na primjeru opozicije i vlasti u Republici Srpskoj. Italijanski fašizam kao osnovu je imao državu na prvom mjestu, dok je kod nacista to bio njemački narod, definiran svojom rasnom dimenzijom. Sada nam sličnu priču serviraju iz bh. entiteta Republika Srpska i kriju se iza naroda, koji je daleko najsiromašniji u Evropi.

Pitanje je trenutka kada će narod shvatiti da je Inckov zakon jedini problem za političare. Jer narod bi uz ovaj zakon trebao postati mirniji, jer ga političari neće moći više uznemiravati, a oni se bude jer im je ovim zakonom uskraćena mogućnost pravljenja tenzija, vrijeđanja i izazivanje haosa u kojem oni uvijek ostaju nekažnjeni.

Problem tamošnje opozicije je što nisu uvidjeli ili ne žele da vide da kad god Dodik jednom rukom pozove na jedinstvo istovremeno u drugoj drži nož za zabiti ga u leđa.

Ovako od njega prave heroja, i nisu dali prostora glasačima da na izborima kazne Dodika i pošalju ga u historiju.

Sada su i pred međunarodnom zajednicom i pred svojim narodom jednaki. Alternative za sada nema, tek poneki glas razuma se čuje unutar SDS-a, PDP-a i drugih.

Svjesni da ovo nije 1992. godina i da su institucije BiH jake i spremne na izazove opozicija i Dodik pucaju posljednje metke. 

#BiH