Članak

REBUS ZA DODIKA Genocid priznati, MUP obuzdati ili RS ugasiti!

Jer, nove zore sviću na kostima roditelja i bolu njihove djece.

Piše: Rasim BELKO ([email protected])


Agresivna politika u entitetu nastalom na agresorskim politikama, genocidu i arsenalu najmonstruoznijih ratnih zločina nastavlja se i 25 godina nakon sklapanja nikada sklopljenog mira.

Velikosrpska politika tim teško sklopljenim i još teže održivim mirom nije zaustavljena. Privremeno je obuzdana, ali je nastavljena kroz podrivanje temelja ustavno - pravnog poretka Bosne i Hercegovine i podrivanje njenih institucija zaduženih za očuvanje tog poretka.

Visoki predstavnik i njegov ured su sastavni dio ugovora kojim je zaustavljen oružani sukob. Političkom rukovodstvu agresorskih snaga i Bosne i Hercegovine tada je to bilo uredu. Danas nije, jer između ostalih, jedna od uloga visokog predstavnika je očuvanje poretka i nametanje odluka na putu Bosne i Hercegovini ka normalizaciji unutrašnjih odnosa.

Odlazeći visoki predstavnik Valentin Inzko odlučio je upaliti svjetlo i otvoriti put pomirenja i konačnog ukidanja snova da će Bosna i Hercegovina biti nečija, a ne svih onih koji je vole.

Negirati genocid je zločinački baš kao što ga je zločinačka ruka i počinila. Dovesti državu u skoro predratno stanje zbog jedne odluke je državni udar bez ikakvog maskiranja. A državni udar u Bosni i Hercegovini provodi Milorad Dodik i njegovi slijepi pratioci Šarovići, Borenovići, Nešići...

Da je ovo do kraja demokratska država oni bi danas bili u zatvoru i pripremali odbranu od optužbi za državni udar. Ali nije, zato danas iza zatvorenih svesrpskih vrata dogovaraju novu Srpsku republiku Bosnu i Hercegovinu. Ili neki sličan model. Baš kao što su genocidni zločinci kreirali entitet Republika Srpska na kostima stotina hiljada Bošnjaka i Hrvata.

Već i prije zasjedanja NSRS Milorad Dodik poručivao je da će MUP Republike Srpske braniti negatore genocida ukoliko ga SIPA ili neka druga agencija pokuša uhapsiti na teritoriji ovog entiteta. To vam je u prijevodu uvod u sukobe državne i entitetske policije.

Sila svemoći definitivno je udarila u glave političkih sljedbenika najgorih zločina i presuđenog genocida. No, svaka takva sila budi nove zore. A kada jedna takva zora svane, nikome više neće biti svejedno.

Jer, nove zore sviću na kostima roditelja i bolu njihove djece. Bit će to buđenje za konačni obračun sa 'srpskim svetom' i svima koji ga sanjaju.

Do tada u mraku političkih zločina morat ćemo se boriti sa onim što imamo.  A imamo respektabilnu Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA). A SIPA je dovoljno i obučena i osposobljena da ugasi puste banjalučke snove.

No, šta ako SIPA dođe, a MUP RS-a joj stane na put. Je li to novi ili nastavak nikada završenog. Pitali smo tu SIPA-u šta će se desiti? Imaju li planove i strategiju za takvo djelovanje? Odgovore dobili nismo.

Jedna slična situacija desila se nadomak glavnog grada BiH, ali odlučnim djelovanjem Federalne uprave policije na granici B i H nije došlo do sukoba iako ga je Dragan Čović forsirao.

Tada se MUP HNK sklonio pred jačima, ali nisam siguran hoće li se MUP RS-a skloniti s puta. Ili će Žandarmerija Dragana Lukača i Milorada Dodika zapucati na specijalce SIPA-e. Nesumnjivo je da će doći dan kada će pravosudne instance izdati nalog SIPA-i, jedinoj agenciji koja ima mogućnost hapsiti na cijeloj teritoriji BiH.

Kada se to desi imat ćemo dva puta kojima ćemo krenuti: prvi, da se MUP RS drži svojih ovlasti i prepusti SIPA-i obavljanje posla i drugi, koji će značiti novi oružani sukob. Kako rekoh, pred političkim rukovodstvom bosanskih Srba je da odluče kojim putem će krenuti. Jedan put rodit će novu zoru, a nova zora ugasit će Republiku Srpsku.

Drugi put je put razaranja i patnje, ali rezultat će im biti isti!

#BiH