Članak

Dodik kupuje vrijeme i lobira za odgađanje susreta sa Schmidtom

Jasno da na samom prvom sastanku između članova Predsjedništva BiH i novog visokog predstavnika neće biti donošene odluke.

SARAJEVO, (Patria) - Novi visoki predstavnik Christian Schmidt danas je stigao u Sarajevo, a od sutra preuzima dužnost. Schmidt bi se već u utorak trebao sastati sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Već danima kruže protivrječne informacije u vezi dolaska člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na sastanak, obzirom na zaključke stranaka iz RS i zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se do daljneg odbija učestvovanje u radu institucija BiH, a sve zbog donošenja dopuna Krivičnog zakona o zabrani negiranja genocida.

Prema informacijama Patrije, Milorad Dodik i njegov kabinet posljednjih dana angažirani su u lobiranju preko jedne ambasade zemlje članice EU, s ciljem kupovine vremena. Dodik, naime, traži izlaz iz delikatne situacije, i nudi da se ne pojavi na sastanku sa Schmidtom u utorak, kako simbolički ne bi iznevjerio obećanje opoziciji u RS, dok s druge strane obećava skoriji sastanak sa novim visokim predstavnikom. Da Dodik nije načisto u vezi sa pojavljivanjem na sastanku govori i njegov istup na jednoj privatnoj TV stanici u RS-u, kada je, govoreći o predstojećem sastanku sa Schmidtom kazao da on "neće učestvovati na sastancima na kojima se donose odluke".

Jasno da na samom prvom sastanku između članova Predsjedništva BiH i novog visokog predstavnika neće biti donošene odluke, pa je stoga sasvim realno očekivati da se Dodik pojavi na sastanku uprkos pritisku opozicije. Da bi se oslobodio i te vrste pritiska, Dodik posljednjih dana snažno lobira s ciljem privremenog ignorisanja Schmidta.

#BiH