Članak

Dodik potvrdio da neće doći u Predsjedništvo BiH na sastanak sa Schmidtom

On je govorio kako Schmidt nema mandat visokog predstavnika kao i da ne postoji UO PIC-a. 

(Patria) - Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a na današnjoj press konferenciji u Banja Luci kazao je da neće prisustvovati sastanku u Predsjedništvu BiH sa novim visokim predstavnikom Christianom Schmidtom. 

On je govorio kako Schmidt nema mandat visokog predstavnika kao i da ne postoji UO PIC-a. 

"Spreman sam da se uključim sa svojim političkim kolegama da se suprotstavimo nametanjima zakona i da se borimo za Republiku Srpsku", kazao je Dodik. 

Ponovio je kako neće razgovarati sa Schmidtom. 

"PIC je jedan lažljiva, nepostojeća organizacija, samozvana skupina zemalja, uzimaju nama pravo i pokušavaju nama ovdje vladati", kazao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a kazao je kako odbacuju stavove PIC-a.

"Napali su NSRS, ambasadori se miješaju u unutrašnje stvari BiH i uporno ne žele da odgovore na pitanje na osnovu čega su izabrali Schmidta."

On je kazao da odbacuje bilo kakvu mogućnost sukoba ali je istakao kako će "doći u poziciju da se povučemo iz sporazuma o vojsci, sporazuma o indirektnim porezima, sporazuma o VSTV, jer samo na tri mjesta postoji naša saglasnost."

"I da odbacimo sva nametnuta rješenja visokog predstavnika od Suda, Tužilaštva, SIPA-e, OSA-e.Tamo postoje Srbi i njima se zahvaljujem što trpe torturu", kazao je Dodik.

 

#BiH