Članak

Uragan Ida pogodit će Louisianu, na isti dan prije 16 godina Katrina potopila New Orleans

Gradonačelnica New Orleansa LaToyaCantrell jučer je preporučila stanovnicima da se dobrovoljno evakuiraju.

(Patria) - Uragan Ida, koji se jutros udaljavao od kubanske obale, približava se Louisiani, koju bi trebao pogoditi krajem nedjelje snagom "velikog i krajnje opasnog uragana".

Američki Nacionalni centar za praćenje uragana objavio je da je uragan ojačao na kategoriju 4 (od maksimalnih 5). Vjetrovi dosežu 209 km/h te je na putu prema New Orleansu.

"Stanovnici Louisiane imaju vremena do noći da se pripreme za uragan Idu", preporučio je guverner te južne države John Bel Edwards i upozorio na "teške posljedice".

"Ovo će biti najjači uragan koji je pogodio Louisianu još od 1850. Vaše vrijeme za bijeg se približava. Brzo se približava. I, kao što sam rekao jučer, kad večeras legnete u krevet, budite spremni i budite ondje gdje se kanite nositi s olujom u trenutku udara", poručio je guverner.

Gradonačelnica New Orleansa LaToyaCantrell jučer je preporučila stanovnicima da se dobrovoljno evakuiraju.

"Vrijeme nije na našoj strani. Uragan ubrzano raste i jača. Ako dobrovoljno napuštate grad, sad je vrijeme za pokret. Evakuirajte se odmah", rekla je.

Prognostičar Nedim Sladić podsjetio je da će urgana Ida pogoditi New Orleans i okolinu na isti dan kao i uragan Katrina prije 16 godina. Poginulo je više od 1.200 osoba i pričinjena je značajna materijalna šteta.

#Svijet