Članak

KOJE SU NAMJERE VLADE KS Nepoznata sudbina novog Zakona o visokom obrazovanju KS

Neki od profesora su se oglasili o ovom zahtjevu smatrajući neopravdanim zahtjev studenata za dodatnim rokom.

SARAJEVO, (Patria) - Nakon što je premijer KS Edin Forto na sjednici Skupštine KS 8. jula povukao Nacrt zakona o visokom obrazovanju KS, a ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Melika Husić-Mehmedović podnijela ostavku zbog kritika pa čak i dijela vladajuće koalicije na ovaj zakon, još se ne zna kada bi se Nacrt ponovo mogao naći pred zastupnicima.

Husić-Mehmedović još uvijek obavlja dužnost ministrice, ali ostavku neće povući. Sada je na strankama trojke (NIP, SDP BiH, Naša stranka) da popune ovu poziciju i eventualno nastave proces usvajanja novog Zakona o visokom obrazovanju. 

Akademska zajednica nije zadovoljna ni aktuelnim zakonom koji je usvojen krajem ljeta 2017. godine. No, kada je riječ o novom zakonu upućene su brojne kritike na njegov sadržaj. Pojedine grupacije tvrde da će biti ugrožene, dok oni koji brane zakon ističu da će se sve urediti i niko neće biti zakinut.

Ono što bi trebao biti cilj je jačanje i zaštita javnog Univerziteta u Sarajevu sa svim njegovim fakultetima, akademijama i institutima u odnosu na privatni sektor. Dio akademske zajednice tvrdi da se novim zakonom pogoduje osnivanju novih privatnih univerziteta i fakulteta, dok ministrica Husić-Mehmedović odbacuje takve navode.

Sigurno je da će dolaskom jeseni i početka nove akademske godine ponovo se aktuelizirati priča o novom zakonu.

Pred sjednicu Skupštine KS koja će biti održana 9. Septembra Studentski parlamenta UNSA je podnio zahtjeve za omogućavanje dodatnog roka, ali i sufinansiranja 30 posto školarina za sve studente zbog pandemije.

"Prijenos tri predmeta ili 15 ECTS bodova u narednu akademsku godinu, omogućavanje trećeg ispitnog termina u septembarskom roku, uvođenje apsolventskih rokova, finansiranje školarina studenata koji su postigli prosjek iznad 8.0 od strane Vlade KS, finansiranje 30% školarine svih studenata na Univerzitetu u Sarajevu od strane Vlade KS u akademskoj 2021/22. Shodno očekivanjima studentske populacije koja studira na Univerzitetu u Sarajevu, apeliramo na zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo da podrže navedene inicijative i insistiraju na što efikasnijem provođenju istih, te tako studentima omoguće nesmetan studijski proces", navode iz SPUS-a.

Neki od profesora su se oglasili o ovom zahtjevu smatrajući neopravdanim zahtjev studenata za dodatnim rokom.

#BiH