Članak

Konakovićeva građanska BiH (ne)će prevariti druga Hercegovca

Sumnja da Konaković radi za Čovića.

Piše: Ernad Metaj


Iako godinama luta Bosnom i Hercegovinom nadajući se da će i on jednog dana biti konstitutivan moj drug Hercegovac ne podržava Elmedina Konakovića i njegov NIP koji bi uveli četvrtog člana Predsjedništva BiH. Moj drug je uvjeren da to nema nikakve veze s navodnim opredjeljenjem NIP-a za izgradnju građanske BiH. Moj drug misli da je Elmedin Konaković manipulant i kalkulant koji u politici vidi samo vlastitu matematiku. 

Prijedlog Konakovićevog NIP-a Hercegovac smatra perfidnom igrom koja za cilj ima samo da zacementira postojeće etničke podjele. Sumnje mu je produbio nedavni ničim izazvan odlazak Elmedina Konakovića na noge predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću. Načitan je i natprosječno informisan moj drug Hercegovac da bi mu promaklo kako je ranije Konaković branio pravo Hrvata na legitimno predstavljanje. Slučajno, ili ne, bilo je to u programu RTRS-a.

Očekivano u tom gostovanju Konaković nije govorio o helikopteru čiju nabavku u Kantonu Sarajevo još sanja. Da jeste bilo bi pošteno da ponovi ono što je „kao Bošnjak“ morao da kaže građanima u FBiH. Ljutio se tada Konaković na sve koji su ga kritizirali optužujući ih da su urušili identitet Bošnjaka. Optužio ih je da su Bošnjake na Drini ostavili samo s četiri duge cijevi, da se od njih ponovo pravi plijen jer se u Sarajevu ne dozvoljava nabavka jednog helikoptera dok MUP RS-a nabavlja tri.

Matematika je čudna stvar, a moj drug je siguran da se Konaković nikada „sabrati“ neće. Uvijek će mu nešto faliti i tražit će još, ipak je on političar koji je naučio da se na podjeli i podizanju tenzija najbolje profitira. Ne vjeruje mu Hercegovac da je njemu stalo do izgradnje građanske BiH jer je bio ključni dio politika koje su svojim djelovanjem modelirale sliku popisa iz 2013. godine. 

Sjeća se moj drug snažne kampanje da je „važno biti Bošnjak“, pa se sjeti svog prijatelja koji se tri dana ubjeđivao s lokalnom administracijom da mu dijete upišu kao Bosanca i Hercegovca. Tek kada su shvatili da njegov drug neće odustati općinski službenici su uradili svoj posao. Kod Hercegovca je ostalo pitanje koliko su takvi službenici odgovorili ljudi da se ne izjašnjavaju kao Hrvat, Srbin, ili Bošnjak. Zato mu je od Konakovića puno draži Boris Dežulović koji je ispravno primjetio da je samo u BiH čudno da se neko izjašnjava kao Bosanac i Hercegovac.

Prilično je siguran moj drug Hercegovac da rezultati probnog popisa iz 2012. nikada nisu objavljeni jer su se nacionalisti uplašili procenta onih koji su bili spremni izjasniti se kao Bosanac i Hercegovac. Bio je to alarm za nacionaliste koji su poduzeli uspješne akcije da većinu ipak vrate u torove. Tako danas Konaković prema mišljenju druga Hercegovca spašava HDZ i u prijestolje želi vratiti Dragana Čovića. Da je drugačije Konaković bi podržao prijedlog da se bira jedan član Predsjedništva BiH. Ako ništa zbog helikoptera, ili će biti da Konakovića ipak ne zanima gašenje požara. On bi kao i Dodik da ima „svoj“ helikopter“, a lakše ga je braniti nacionalnim, nego građanskim interesima.

Kada moj drug Hercegovac sabere čini mu se da su bili u pravu oni koji su prošle godine napisali kako će vlast u FBiH na kraju da se bira između tamnozelene i svjetlozelene koalicije. Moj drug Hercegovac trenutno vidi da su u kampanju već ozbiljno krenuli Bakir Izetbegović i Elmedin Konaković. Prvom je između ostalog dobrodošla svadba, a i drugi se „zaigrao“ ali više sportski. Ne misli o tome moj drug ništa dobro, baš kao ni o šatorskim sijelima vlasti i opozicije u RS- u. 

#BiH