Članak

Deklaracija SNSD-a: Vraćanje nadležnosti ili pravo na samoopredjeljenje RS

Način djelovanja institucija Republike Srpske detaljno je razrađen.

(Patria) - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je u četvrtak je na GO SNSD-a najavio da RS započinje proces “vraćanja nadležnosti” sa nivoa Bosne i Hercegovine. Istraga.ba otkriva detalje Informacije o prenesenim nadležnostima RS-a na nivo BiH i postupku vraćanja nadležnosti. Dokument pogledajte ovdje.

“Ovaj proces, također, uključuje donošenje odluke o proglašenju ništavnim zakona o Sudu, Tužilaštvu i svim drugim aktima koje je nametnuo Visoki predstavnik i usvojila Parlamentarna skupština BiH. Nakon toga slijedi zabrana rada organa i institucija nastalih iz tih zakona na prostoru RS sa utvrđenim rokom u kojem treba same da odsele, a ako ne odsele, putem intervencije organa Republike Srpske“, navedeno je u ovom dokumentu.

Način djelovanja institucija Republike Srpske detaljno je razrađen. Tako u Informaciji SNSD-a piše da bim u narednim sedmicama, Vlada RS trebala uputiti u Narodnu skupštinu RS set zakona kojima će biti vraćane nadležnosti RS, a kojima će Bosna i Hercegovina biti vraćena na ustavno stanje.

“Jedini način za opstanak Bosne i Hercegovine jeste poštivanje Ustava BiH. U suprotnom, ako ovakav realan i svrsishodan pristup Republike Srpske naiđe na osporavanje, Republika Srpska će aktivirati pravo naroda na samoopredjeljenje“, navedeno je u Informaciji o prenesenim nadležnostima RS-a na nivo BiH i postupku vrćanja nadležnosti.

#BiH