Članak

Mehmedović: Dodik da povuče Deklaraciju SNSD-a ili nema više pregovora

Ako se ne prisili Dodika da povuče Deklaraciju SNSD-a - to je jasna poruka Bošnjacima i probosanskim snagama da resetiraju svoje stavove.

SARAJEVO, (Patria) - Zastupnik u Predstavničkom domu PS BiH Šemsudin Mehmedović oglasio se danas na društvenim mrežama te izrazio ubjeđenje da je došao trenutak da i međunarodni predstavnici i Bošnjaci odbiju pregovore dok Milorad Dodik ne povuče Deklaraciju SNSD-a. 

"Sinoć je Dodik objavio rat Bosni u Deklaraciji SNSD-a. To je zvaničan politički stav - Dodik je krenuo stopama Karadžića i Krajišnika. Vučić se nije oglasio. Čović je za HRT već rekao kako Dodik NE destabilizira BiH. To je i poruka Hrvatske jer je Čović to rekao za državnu tv – a ni Milanović ni Plenković se nisu izjasnili oko te izjave. Znači da Dodik ima jasnu podršku Čovića i Hrvatske za paljansku Deklaraciju. Milanović pokušava prisiliti Bošnjake da o svojoj sudbini pregovaraju sa dvije države koje su već izvršile agresiju na BiH. To ne bi bili pregovori - već pristanak na ucjene koje su Srbija i Hrvatska isporučile preko Dodika i Čovića.

Pozivam međunarodnu zajednicu i Visokog predstavnika da hitno zatraže od Dodika da se Deklaracija SNSD-a stavi van snage - u suprotnom Visoki predstavnik i faktori međunarodne zajednice prihvataju srpsko-hrvatski Casus beli - povod za rat. To je nedopustivo. Ako se ne prisili Dodika da povuče Deklaraciju SNSD-a - to je jasna poruka Bošnjacima i probosanskim snagama da resetiraju svoje stavove i postave se jasno spram situacije i zaštitimo državu BiH", napisao je Mehmedović. 

Ukoliko ne dobije svoje vojne formacije i pravosuđe, Republika Srpska će aktivirati pravo na samoopredjeljenje. A ako, pak, dobiju svoje vojne i pravosudne institucije, državnim organima će SILOM biti zabranjeno djelovanje na teritoriji Republike Srspke. Sve je ovo navedeno u strateškim dokumentima koje je u četvrtak navečer usvojio Glavni odbor SNSD-a.

#BiH