Članak

Samit G20 u Rimu, svjetski čelnici o klimatskim promjenama, energetskoj krizi, Covid-19...

Tema koja će izazvati svakako najviše pažnje, odnosit će se na Iran i nuklearni program ove države.

(Patria) - Čelnici najjačih svjetskih zemalja članica G20, stigli su na Samit zemalja G20 koji se održava u Rimu, a u čijem fokusu su klimatske promjene i pokretanje svjetske ekonomije nakon pandemije koronavirusa.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres prilikom dolaska na skup upozorio je lidere da pokažu više ambicija kako bi se unaprijedili već ranije zacrtani ciljevi vezani za klimatske promjene.

"Još uvijek imamo vremena stvari postaviti na pravi put i mislim da je ovaj sastanak prilika da to učinimo", rekao je Guterres.

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i predsjednikom Demokratske Republike Kongo, a samitu ne prisustvuju kineski i ruski predsjednik koji će se uključiti videonlinkom. 

Samitu su se pridružili i lideri najvećih evropskih zemalja, a predsjednik Francuske Emmanuel Macron rekao je kako jedna od tema kojoj lideri moraju posvetiti pažnju jeste i energetska kriza.

"U narednim sedmicama i mjesecima moramo stabilizovati cijene kako ne bismo izazvali neizvjesnost i potkopali oporavak globalne ekonomije. Moramo imati bolju koordinaciju kako bismo izbjegli veliki skok cijena", rekao je Macron.

Italijanski premijer Mario Draghi rekao je kako je moralno neprihvatljiva činjenica da je samo 3 posto od više od šest milijardi doza vakcina protiv koronavirusa otišlo u najsiromašnije zemlje Afrike i Azije.

Tokom sastanaka koji će se održavati za vikend, lideri najjačih zemalja trebali bi pažnju posvetiti i povećanju globalne stope poreza na dobit na najmanje 15 posto što je mjera koju je do sada podržalo 140 zemalja širom svijeta.

Tema koja će izazvati svakako najviše pažnje, odnosit će se na Iran i nuklearni program ove države.

Američki predsjednik Joe Biden sastao se na ovu temu s liderima Njemačke, Francuske i Velike Britanije kako bi ponovo potencirao priču o obnavljanju Nuklearnog sporazuma iz kojeg su se povukli i Sjedinjene Američke Države kao i Iran.

#Svijet