Članak

Direktor GP BiH Galić na okupljanju 'političke obitelji HDZ BiH'

Istina je da Galić nije bio u policijskoj uniformi, ali samo njegovo prisustvo političkom skupu kompromituje poziciju direktora državne policijske agencije.

SARAJEVO, (Patria) – HDZ BiH i Dragan Čović jučer su Kupresu održali Klauzuru kojoj su prisustvovali “dužnosnici političke obitelji”. Tako je na Twitteru opisao ovaj skup Dragan Čović. 

Među tim učesnicima na jednom od panela “Stabilno i sigurno okruženje” bio je i Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

Zakon o policijskim službenicima BiH je vrlo jasan i precizan i nalaže da će se “policijski službenik uvijek uzdržavati od javnog ispoljavanja političkih uvjerenja, a od javnog ispoljavanja vjerskih uvjerenja dok je na dužnosti.”

Član 38 “Nespojivost” precizira da policijski službenik ne može zauzimati položaj, obavljati funkciju ili aktivnost koji su nespojivi sa njegovim službenim dužnostima, a posebno:

“Ne može biti član političke stranke niti slijediti uputstva političkih stranaka niti u policijskoj uniformi prisustvovati skupovima političkih stranaka ili drugim političkim skupovima, osim ukoliko je na dužnosti”.

Istina je da Galić nije bio u policijskoj uniformi, ali samo njegovo prisustvo političkom skupu kompromituje poziciju direktora državne policijske agencije.

Isti zakon predviđa i uslove za razrješenje rukovodioca policijskog tijela i to “ako se utvrdi da je aktivni član političke partije”. Galić možda nije registrovani član HDZ BiH, ali učešće na političkom skupu svakako je aktivnost koju zakon ne odobrava. 

Kako je saopćeno iz HDZ BiH cjelodnevni program Klauzure, predstavljen u tri panela s jasnom analizom strateških odrednica i budućih aktivnosti stranačkog političkog djelovanja izvršne i zakonodavne vlasti, koja će biti pretočena u Strategiju HDZ-a BiH.

“Okupljeni dužnosnici sa svih razina zakonodavne i izvršne vlasti, državne i entitetskih, županijskih i lokalnih razina razgovarali su o aktualnoj političkoj situaciji, strateškim ciljevima, te stanju i poziciji Hrvata u Bosni i Hercegovini. Pored osvrta, dužnosnici su se kroz raspravu dotaknuli svih područja djelovanja HDZ-a BiH, kao i planova angažmana za predstojeće razdoblje”, navodi se.

#BiH