Članak

U Hrvatskoj 5.502 nova slučaja zaraze, ministar Beroš poziva na vakcinaciju

Upravo velik bazen necijepljenih dao je život novom soju virusa.

SARAJEVO, (Patria) - U posljednja 24 sata zabilježena su 5502 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 u Hrvatskoj te je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 34.553. Među njima je 2506 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 324 pacijenta. Preminula je 51 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 599.977 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 10.695 preminulo, ukupno se oporavilo 554.729 osoba, od toga 5629 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 28.272 osobe.

Do danas je ukupno testirana 3.424.751 osoba, od toga 13.372 u posljednja 24 sata.

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluku o ograničavanju prelaska državne granice za sve koji dolaze s područja južne Afrike s obzirom na pojavu nove varijante koronavirusa.

Odluka o prelasku granice odnosi se na dolaske iz JAR-a, Bocvane, Lesota, Namibije, Zimbabvea i Konga te znači zabranu ulaska za strance, a za hrvatske državljane uvođenje 14-dnevne karantene i obvezno testiranje. Preporuka o tome donesena je i na razini Europske komisije za sve države članice EU. 

Ministar zdravstva Vili Beroš poslao je izjavu medijima o novom soju korone koji se počeo širiti i koji je WHO nazvao omikron.

"Pratimo situaciju i u svijetu i Europi. U stalnoj smo komunikaciji sa svim relevantnim resorima kako bismo maksimalno bili pripravni i za novi soj virusa. U ovom trenutku, još nije poznat konačni učinak tih 30-tak mutacija na šiljak kompleksu virusa odnosno predstavlja li unaprijeđenu verziju delta virusa u smislu zaraznosti i razine otpornosti na cjepivo. Obećava najava farmaceutskih kuća, poznata od ranije, da mogu u kraćem vremenu prilagoditi cijepivo.

No ne zaboravimo, i protiv ovog virusa učinkovite su osnovne epidemiološke mjere: distanca, maske, dezinfekcija, prozračivanje i izbjegavanje okupljanja! A protiv novih mutacija - cijepljenje!

Upravo velik bazen necijepljenih dao je život novom soju virusa. Pametniji smo od toga, nije kasno za zaokret! Slušajmo struku, poštujmo epidemiološke mjere i cijepimo se", zaključio je Beroš.

#Region