Članak

Bakalar: Osnovna poruka je da izbora mora biti!

Ukazali smo na činjenicu da sve izmjene koje treba da uslijede moraju da uslijede vrlo brzo

(Patria) - Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije BiH održao je sasatanak sa američkim izaslanikom za izbornu reformu Matthew Palmerom i predstavnicom EU Angelinom Eichhorst. Kako je Bakalar istakao najvažnija poruka koju je on uputio jeste da izbora mora biti.

“Predstavnici međunarodne zajednice traže moduse kako bi našli mogućnost da uvjere bh. političare o nužnosti izmjena – prvo Ustava a onda i Izbornog zakona. Pretpostavljam da je to razlog zbog čega će na ovim razgovorima sudjelovati predstavnici više političkih stranaka, s obzirom da je za opći konsenzus potrebno suglasje u Parlamentarnoj skupštini BiH“, dodao je.
Istakao je da je na sastanku ukazao na probleme organizacijske prirode.

“Ukazali smo na činjenicu da sve izmjene koje treba da uslijede moraju da uslijede vrlo brzo s obzirom da mi moramo da kao temeljno tijelo izborne administracije u BiH pripremimo svaki organizacijski aspekt s obzirom da imamo i različite softverske module a moramo donijeti i niz podzakonskih akata kojem bi se prilagodili izborni sustav BiH eventualnim izmjenama Izbornog zakona.

Za sve to postoji potreba da se uloži maksimalan napor da se svi ti akti pripreme i naš jedinstveni izborni informacijski sustav za eventualno neke nove modele početkom petog mjeseca s obzirom da moramo raspisati izbore i imati spremno u slučaju izmjene zakona“, naveo je Bakalar.
 

#BiH