Članak

Palmer i Eichhorst: Nema plana ni projekta koji zastupamo, ali vrijeme za dogovor curi

Palmer je govorio o optužbama za pristrasnost i da prijeti sankcijama Bakiru Izetbegoviću.

SARAJEVO, (Patria) - Matthew Palmer, američki izaslanik za izbornu reformu kazao je nakon sastanka sa članovima CIK-a, predstavnicima Koalicije Pod lupom i Transparency International da je tu sa svojom kolegicom iz EU Angelinom Eichhorst da podržimo nastojanja za postizanje dogovoa o ograničenoj ustavnoj reformi i izbornoj reformi.

"SAD podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH, smatramo da je izborna reforma i ograničena ustavna reforma jako važna, da je važna za funkcionalnost institucija BiH na kretanju BiH putem naprijed ka evropskim i euroatlantskim institucijama. Prvi sastanak je bio sa predstavnicima civilnog društva, razgovarali smo o integritetu izbornog procesa o važnosti praćenja preporuka ODIHR-a i GRECO-a i da je važno da taj proces uspije u Parlamentu i da izbori u BiH budu korektni, fer, transparentni da građani budu sigurni i da ponovo vjeruju da njihov glas jeste važan, da se njihovi glasovi čuju, da rezultati izbora odražavaju volju građana. Tu smo da podržimo ovaj proces i da podržimo BiH", kazao je Palmer. 

Angelina Eichhorst kazala je da će imati intenzivne razgovore naredna četiri pa i više dana sa svim relevantnim akterima sa svima onima koji imaju interes kada je riječ o procesu pristupanja EU.

„Kada je riječ o funkcionalnosti institucija, nediskriminaciji i drugim važnim principima. U okiru ovog procesa razgovaramo kako osigurati pravične i transparentne izbore, svjesni okolnosti u kojim se nalazimo, a riječ je o jednoj dubokoj krizi koja trenutačno vlada u BiH. Sve ono što radimo ima za cilj da potakne određenu nadu kod građana i kod svih onih izvan BiH koji sa svoje strane žele da pomognu. U ovim inicijalnim sastancima imali smo priliku da razgovaramo sa predstavnicima CIK-a, Pod lupom i Transparency International čekaju nas sastanci i razgovori sa brojnim akterima cijelim nizom sagovornika. Cilj je osigurati održavanje izbora u oktobru 2022. na način koji je pravičan, transparentan, nediskriminatoran uz punu funkcionalnost institucija. Ovaj paket integriteta kod izbornih reformi još uvijek je na nivou ideja i različitih prijedloga koji su postavljani.

Doslovno, još ništa u ovom trenutku nije razmatrano, u smislu nekih konkretnih prijedloga niti smo došli do nivoa detalja, težimo jednom što transparentnijem i što inkluzivnijem procesu koji će uključiti sve one koji su relevantni. Ovom prilikom bih uputila poruku da nam vrijeme izmiče, vrijeme curi da bi se osigurale kredibolne izmjene i dopune Izbornog zakona koje bi se uputile u Parlamentarnu skupštinu u cilju njihovog razmatranja. Treba imati na umu i ovaj element žurnosti", kazala je Eichhorst. 

Palmer je govorio o optužbama za pristrasnost i da prijeti sankcijama Bakiru Izetbegoviću.

„Ja predstavljam SAD i kada govorim kada se obraćam javnosti govorim u ime politike SAD. Nisam ovdje, ni Angelina nije ovdje da bismo zastupali bilo kakav plan ili projekat ono što želimo je pomoći političkim strankama da dođu do dogovora, želimo omogućiti da se postigne taj dogovor o izbornoj reformi i ograničenoj ustavnoj reformi da bi se došlo do poboljšanja funkcionisanja institucija BiH, da bi se provele odluke Evropskog suda, Ustavnog suda BiH da bismo pomogli BiH na njenom putu narpijed", kazao je Palmer.    

#BiH