Članak

Čović protiv redukcije ovlasti Doma naroda FBiH

Istakao je kako “neko želi ukinuti ovaj Dom”.

(Patria) - Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH obračajući se na sjednici Doma naroda PSBiH danas je pokazao određenu dozu nervoze, te je vrlo netipično za njega govorio kategorično o prijedlogu za reduciranje ovlasti Doma naroda Parlamenta FBiH.

Istakao je kako “neko želi ukinuti ovaj Dom”.

"Kad neko kaže da želi ugasiti jedan dom jer misli lakše donositi odluke. Šta bi to značilo lakše donositi odluke? To bi u FBiH značilo da dominantna većina može sve odluke donijeti kad se naljuti, čak se ne mora ni naljutiti - u Vladi FBiH, u Zastupničkom domu i sve je riješeno. 

Kad meni neko kaže i pošalje javnu poruku ovih dana nećeš ništa dobiti ako ne uradiš to, recite mi je li to traženje razgovora ili poruka 'ili ćeš biti dobar ili ćemo ti i četvrti put izabrati da sjedi neko umjesto Hrvata.

Jedna od rasprava koje smo vodili na kolegiju s ciljem kako izaći iz ovog svega - želja je bila da svima kažemo da ne možemo na način kako se to do sada radilo dalje pokušavati zatvarati oči na stvarima koje se tiču nekog drugog i pokušati vještinom traženja riječi iskomunicirati sa svojim prijateljima, kolegama glasačima i stvoriti već ambijent za izbore 2022. godine.

I šta to znači termin "probosanski" s aspekta politike to je samo izraz koji se koristi kako bi "nekoga odvojili od nekoga drugog".

Zato je dobro da razgovaramo mi ovdje jer ovi ljudi što sada sjede u nekim uredima u Sarajevu (međunarodna delegacija) žele nam pomoći, ali ja sam siguran da ako ova zemlja ima ikakvu budućnost oni nikada više u ime nas neće donositi odluke. Toliko o odlukama ex visokog predstavnika", naglasio je Čović.

#BiH