Članak

Politika neće opet otjerati komandanta Zaima iz Goražda, konačno dobija spomenik

Općina Trnovo finansira izgradnju.

Sramna činjenica da u Gradu Goražde 25 godina nakon rata nije podignut spomenik legendarnom ratnom komandantu Zaimu Imamoviću uskoro će biti ispravljena. Trebalo je da gradonačelnik postane njegov sin Ernest Imamović da bi se to desilo.

-    Nažalost, politike koje su Zaima otjerale iz Goražda, ali mu nisu ubile ljubav prema ovom gradu i narodu, kao i one koje su se predstavljale kao lažni prijatelji, godinama zloupotrebljavaju njegov lik i djelo pričom o spomeniku koji vjerovatno nikada nije trebao biti napravljen. S obzirom da sam ja njegov sin smatrao sam važnim da iz budžeta gradske uprave ne treba biti potrošena ni marka za taj projekat, a spomenik će biti izgrađen, za Patriju je rekao gradonačelnik Imamović.

Zahvaljujući razumijevanju načelnika Trnova Ibre Berila osigurana su sredstva od 84.000 KM za izgradnju spomenika. Gradonačelnik Goražda odlučio je da odustane od prvobitnog projekta vrijednog oko 500.000 maraka. Novi projekat spomen-obilježja, besplatno je izradio projektantski biro Aring d.o.o. Goražde, čiji je vlasnik Haris Šalo ujedno i sin šehida.

-    Prema riječima struke prvobitni projekat koji je izrađen i za koji je izdato odobrenje za građenje nije estetski prikladan za mjesto na kojem se nalazi i narušio bi zelenu površinu i uništio drveće koje se trenutno nalazi na tom mjestu. Odnosno, nastavila bi se betonizacija Goražda. Gradska uprava će to odobrenje za građenje staviti van snage i okrenuti se novom rješenju, rekao je Imamović.

Izgradnja spomenika Zaimu Imamoviću ovih dana bila je povod za političko prepucavanje na društvenim mrežama. Gradonačelnik i vijećnici NIP-a su kritikovali kantonalnu vlast jer nije prihvatila amandman kojim bi se osiguralo 200.000 KM za ove namjene. Ministar za boračka pitanja u Vladi BPK Goražde Edin Aganović smatra da su kritike neopravdane.

-    Iznenadio me stav gradonačelnika. Imali smo korektan odnos i dogovor da zajedno prezentiramo novi projekat. Amandman je bio politikantstvo, a predlagači se nisu ni potrudili da predlože stavku s koje bi osigurali ta sredstva. S druge strane nije bilo ni potrebe za ovim amandmanom jer smo u budžetu Ministarstva nakon dogovora s gradonačelnikom osigurali potrebna sredstva, istakao je Aganović.

Reagovala je i premijerka BPK Goražde Aida Obuća s tvrdnjom da se preko spomenika Zaimu Imamoviću s kantonalnom vladom žele obračunati pojedinci nezadovoljni zbog gubitka funkcija.

-    Preletači koji su donedavno hvalili Vladu BPK i napadali svoje sadašnje šefove zbog prozivki da su "koristili budžetski novac za kampanju" i "sudjelovali u agresiji na Goražde,” odmah nakon smjene uzrokovane malverzacijama, svoje frustracije liječe lažima sa željom da zaustave razvoj kantona, istakla je Obuća.


Iz Vlade BPK Goražde su podsjetili da je prioritet bio stavljen na završetak Centralnog spomen obilježja s imenima svih stradalih branilaca.

Građani Goražda neprimjerenim smatraju da se preko spomenika pokušavaju ostvariti politički poeni. Za njih je apsurdno da se kamen temeljac za izgradnju spomen obilježja Zaimu Imamoviću postavio prije tri godine, a da poslije nisu planirana sredstva za njegovu izgradnju. 

Priča o izgradnji ovog spomenika je ipak puno starija i dokaz je populizma svih političkih partija. Dio sadašnje opozicije u kantonu je skoro prije desetak godina propustio priliku da dokaže opredijeljenost da se na primjeren način oda počast slavnom komandantu. Već tada je na stolu bilo projektno rješenje, ali se konačna odluka odugovlačila, a ni ranije gradske uprave nisu pokazale puno više interesa. Da su vlast i opozicija iskreni mogli su džentlmenski preko spomenika riješiti i spor oko povećanja naknada zastupnicima odričući se povećanja u korist završetka oba spomen obilježja.

- Stava sam da su ovakve i slične stvari trebale biti riješene do 2000. godina, a danas da se bavimo prosperitetom i poboljšanjem uslova života građana, rekao je Imamović.

Na izgradnji spomen obilježja heroju Zaimu Imamoviću pala su i pojedina boračka udruženja. Lične sujete pojedinih komandanata oživjele su kontroverze koje još iz rata postoje oko odnosa prema Zaimu Imamoviću, na što je aludirao i gradonačelnik Imamović na početku ovog teksta. Nekima od njih nikad se nije sviđala ideja da komandant Zaim Imamović u gradu dobije spomenik i željeli su ga pomaći u prigradsko naselje Osanica gdje je operisala 1.drinska brigada kojom je komandovao.

Komandant koji je poginuo sanjajući slobodu na Drini zaslužio je da se o njegovom liku u BPK Goražde odnosi s više poštovanja. Ako je njegova smrt ostala obavijena velom tajne, jer se još u ratu špekulisalo da nije podoban tadašnjim vlastima u Goraždu i Sarajevu, nije ga trebalo opet godinama nakon pogibije pokušavati ubiti. Zaim je zaslužio spomenik u gradu koji je neizmjerno volio, što je dokazao i tvrdoglavom željom da razbije okruženje u kojem se nalazio tokom čitavog rata, za što je i položio svoj život. Spomenik će konačno biti izgrađen, a legenda o velikom komandantu i čovjeku će nastaviti da živi.

#BiH