Članak

SAD pozdravile stručnost Venecijanske komisije koja je predlagala ukidanje Doma naroda

Jedan od prijedloga koji je godina preferirala Venecijanska komisija kada je riječ o Domu naroda jeste njegovo ukidanje

(Patria) - Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon pregovora bh. lidera sa međunarodnim predstavnicima koje se vode o izmjenama izbornog zakona u Neumu.

Bilo koje rješenje mora potpuno implementirati odluke Evropskog suda za ljudska prava, što je obaveza prema Dejtonskom sporazumu. Sve strane su odgovorne za potpunu implementacija i bilo koje rješenje mora biti u skladu sa EU standardima. Naglasili su da je stručnost Venecijanske komisije u ovom procesu je neprocjenjiva.

Predstavnici Venecijanske komisije učestvuju na ovim razgovorima o izmjenama Izbornog zakona, što može biti od presudnog značaja kada se imaju u vidu stavovi  Venecijanske komisije još od prije 16 godina. 

Jedan od prijedloga koji je godina preferirala Venecijanska komisija kada je riječ o Domu naroda jeste njegovo ukidanje, pri čemu bi se mehanizam veta na osnovu vitalnog interesa koristiti u Predstavničkom domu", bio je jedan od prijedloga Venecijanske komisije.

Inače, predstavnici Venecijanske komisije koji učestvuju na pregovorima kodmah regairaju na svaki prijedlog i daju sugestije. Posebno su imali zamjerke na prijedloge HDZ-a koje su još jučer iznosili na sastancima, ali i tokom današnjeg dana.

#BiH