Članak

PROŠLE SEDMICE BORAVIO U BiH Tugendhat među kandidatima za mogućeg nasljednika Johnsona

Tugendhat, torijevski centrista bez ministarskog iskustva

SARAJEVO, (Patria) - Član britanskog Parlamenta iz redova Torijevaca Tom Tugendhat jedan je od prvih kandidata koji se spominju kao mogući nasljednici Borisa Johnsona na mjestu premijera Velike Britanije, ukoliko bude izglasano nepovjerenje sadašnjem premijeru. 

The Guardian danas piše da je Tugendhat postao prvi koji je rekao da bi bio spreman zasjesti u premijerku fotelju. 

Poslanik Tonbridgea i Mallinga i predsjednik Komiteta za vanjske poslove Commonsa rekao je da bi bila "ogromna privilegija" biti premijer, posao koji je jednom opisao kao dobitak na lutriji.

Bivši vojnik (48), koji je služio u Iraku i Afganistanu, rekao je da bi svako ko bi bio u mogućnosti da dobije podršku grupe kolega trebao "da se potrudi" i da je "na svima da se izjasne".

Vjerovatnoća da će se Boris Johnson suočiti s neminovnim glasanjem o povjerenju Downing Streetu zbog kršenja pravila izolacije izazvala je špekulacije o mogućim kandidatima za nasljednika.

Tugendhat, torijevski centrista bez ministarskog iskustva, smatra se autsajderom u borbi da naslijedi Johnsona, ali njegovo ime se sve više pojavljuje kao održiva opcija. Jedan bivši ministar u vladi je rekao: "Tom bi bio moj prvi izbor."

Tugendhat je za Times Radio rekao: „Mislim da prilično jasno stavljam do znanja da da je na svima nama da se istaknemo. A na biračkom tijelu – u prvom slučaju na parlamentarnim kolegama, a u drugom slučaju na stranci – da biraju”.

Rekao je da nije tražio podršku, ali "naravno da treba pokušati".

#Svijet