Članak

Karić: Sarajevo je među gradovima s najdužim stažom borbe protiv fašizma i mržnje

Tema današnje sesije je "Sarajevo je metafora savremene civilizacije koja neće biti poražena!".

SARAJEVO, (Patria) - Uoči današnje redovne sesije Asocijacije "Krug 99" na konferenciji za novinare poručeno je da je Sarajevo među gradovima sa najdužim stažom u uspješnom obračunu sa svim oblicima mržnje, netolerancije, nacionalizma i fašizma.

Tema današnje sesije je "Sarajevo je metafora savremene civilizacije koja neće biti poražena!", a uvodničar u sesiju je gradonačelnica bh. prijestonice Benjamina Karić, koja je u obraćanju javnosti poručila da su "u Sarajevu samo u toku prošlog stoljeća odbranjeni principi na kojima počiva današnja ujedinjena Evropa".

"Sarajevo je evropski grad. Naša prijestolnica je među gradovima sa najdužim stažom, pa mogu reži, u uspješnom obračunu sa svim oblicima mržnje, netolerancije, nacionalizma i fašizma. Ovaj prostor je bio tvrd orah za svakog osvajača, posebno tokom dramatičnih devedesetih godina kada se Sarajevo branilo i odbranilo svojim prkosom i strpljenjem, svojim snom o slobodi i otvorenoj budućnosti. Da je Sarajevo u aprilu 1992. godine palo, Evropa bi danas sasvim sigurno bila drugačija. U našem Sarajevu samo u toku prošlog stoljeća odbranjeni principi na kojima počiva današnja ujedinjena Evropa", rekla je Karić.

"Mi smo savjest i nada narastajuće civilizacije koja vjeruje da je sreća i radost čovjeka u slobodnom ispoljavanju razlika i da je upravo u tome naše bogatstvo i prednost. Ovo je mjesto susreta velikih civilizacija koje izražavaju izuzetne kulture i jedinstvenosti, ali i mjesto gdje su se dešavale velike tragedije. Zato ga nisu slučajno prozvali Jeruzalemom Balkana pa čak i moralnom prijestolnicom svijeta", kazala je gradonačelnica Sarajeva.

"Ovaj čudesni grad, grad gostoljubivih ljudi, uspio je odbraniti svoju dušu, taj vječiti duh sarajevske, nadaleko čuvene, tolerancije i međusobnog uvažavanja. Ljudi su stoga naš najjači i najvrijedniji resurs. Danas više nego ikad trebamo čuvati i graditi onaj duh koji su simboli vjera i različitosti ukorijenili, povezali i stopili u jedno. Demokratsko, pravedno i otvoreno društvo treba biti cilj koji će nas voditi", kazala je gradonačelnica Sarajeva.

 

#BiH