Članak

Borenović: Unaprjeđenje integriteta izbornog procesa bi bio dobar iskorak

Rekao je i to kako PDP nije bio u Neumu jer je imao ranije preuzete obaveze, ali da je prisustvovao drugim sastancima koji su ranije održani.

SARAJEVO, (Patria) - Lider PDP-a Branislav Borenović kazao je kako bi bilo dobro da se usvoje promjene izbornog zakona koje se tiču samog izbornog procesa i glasanja kako bi imali fer i poštene izbore, te da bi to bio dobar iskorak. Ističe da te izmjene nazivaju tehničkim, ali da su one ipak suštinske jer bi vratile povjerenje građana u izborni proces.

“Unaprjeđenje integriteta biračkih odbora, skeniranje glasačkih listića, poštivanje registracije političkih subjekata i rješavanja problema glasanja iz inostranstva – potrebno je da se vrati povjerenje građana u rezultate izbora, da oni budi plod iskrene i suštinske volje birača. Mi iz PDP-a jako smo zainteresovani za fer i poštene izbore”, rekao je Borenović za N1.

Istakao je kako vrijeme prolazi te da su pojedine političke stranke svjesno radila na tome da vrijeme prođe i da se sutra traži izgovor za eventualni neuspjeh. Ali, naglasio je kako želi vjerovati da je moguće usvojiti tehnički paket za izborni zakon.

Rekao je i to kako PDP nije bio u Neumu jer je imao ranije preuzete obaveze, ali da je prisustvovao drugim sastancima koji su ranije održani.

Za N1 komentirao je i najavljenu posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, kao i poziv koji je Čubrilović uputio Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću.

“Mislim da vladajuća koalicija u RS, ali i na nivou BiH se pogubila. Nemaju viziju kako izaći iz ozbiljne političke krize. Najveću odgovornost nose SDA, HDZ i SNSD i ne vidim kako misle da takvim raznim spinovima i bacanjem teških političkih dimnih bombi i zakazivanje posebnih sjednica rješavaju pitanja za koje u ovoj zemlji zna čiji je posao. Ustavom je sve obrazloženo. Vladajuća koalicija je toliko bezobrazna da nas godinama uvlači u spiralu konstantnih tenzija da bi ostvarili neku prokletu političku korist. Ovdje je ključno pitanje kako riješiti nametnuti zakon Inzkov kako bi se vratili u institucije”, rekao je Borenović.

#BiH